Pravosudna akademija

Osnovana mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu Jugoistočne Europe, Bukurešt, 13.-14. travnja 2016.

Dana 13. i 14. travnja 2016. u Bukureštu je u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council, RCC) održana konferencija na kojoj je po prvi puta osnovana Mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu Jugoistočne Europe.

Cilj ove inicijative jest ojačati suradnju u području pravosuđa na Zapadnom Balkanu i u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Konferencija je okupila predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske, a Hrvatsku su predstavljale Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije, Zlata Hrvoj Šipek, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i zamjenica predsjednice Programskog vijeća Pravosudne akademije, Maja Marija Fuchs, tajnica Pravosudne akademije, i Vlasta Kovačević, načelnica Službe za međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa. Konferencija u Bukureštu i osnivanje ove Mreže rezultati su zajedničkih napora RCC-a, njemačke zaklade Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i rumunjskog Nacionalnog pravosudnog instituta.

Europska komisija prepoznala je vladavinu prava i reformu javne uprave kao ključne preduvjete koje moraju ispuniti države kandidati za članstvo u Uniji i one koje bi to željele postati. Stoga je kvaliteta tijela državne uprave i pravosudnih tijela prepoznata kao odlučujući čimbenik za osiguravanje napretka gospodarstava tih zemalja i njihovih građana. Baveći se ovim temama, RCC je utvrdio područja u kojima regionalna suradnja u pravosuđu može pomoći pristupnom procesu te se platforma za razmjenu ideja, dobrih praksi i iskustava u vidu Mreže institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu Jugoistočne Europe nametnula kao logičan sljedeći korak.

Sam RCC je pokrenut na sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces – SEECP) koji je održan u Sofiji 27. veljače 2008. kao nasljednik Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu. Tajništvo RCC-a je u Sarajevu, a Ured za vezu u Bruxellesu.

Na konferenciji u Bukureštu sudionici su imali prilike iznijeti teme koje smatraju važnima i aktualnima u edukaciji pravosudnih dužnosnika i tom su prilikom, između ostaloga, izdvojili sljedeće: pravo azila, kibernetički kriminal, terorizam, medijacija, zaštita pomorskog dobra te nepravničke vještine. 

Kalendar događanja

«Veljača 2019»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn