Pravosudna akademija

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih i dugotrajnih razmjena Europske mreže pravosudnih centara (EJTN) u 2015. godini; Rok za dostavljanje prijava: 14. prosinca 2014.

Europska mreža pravosudnih centara (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren natječaj za Program razmjene EJTN-a za 2015. godinu (Exchange Programme 2015) u okviru kojeg se nude sljedeće aktivnosti:

1. Kratkotrajne razmjene za suce i državne odvjetnike (Short-term Exchanges)

Program je namijenjen sucima općinskih, županijskih, trgovačkih, prekršajnih i upravnih sudova te državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika koje odredi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Suci i državni odvjetnici s manje od 2 godine staža ne ulaze u izbor već će se moći prijaviti za sudjelovanje u programu AIAKOS, koji je namijenjen budućim pravosudnim dužnosnicima i pravosudnim dužnosnicima na početku karijere.

Cilj kratkotrajnih razmjena je omogućiti sucima i državnim odvjetnicima da se upoznaju s radom svojih kolega u državama članicama Europske unije putem studijskih posjeta tim zemljama u trajanju od dva tjedna (10 radnih dana).

Pravosudna akademija je za 2015. godinu predvidjela ukupno trinaest (13) mjesta za sudjelovanje hrvatskih pravosudnih dužnosnika u Programu razmjene. Navedena mjesta rasporedit će se na sljedeći način:

- 9 mjesta za suce, 4 mjesta za državne odvjetnike;
- Od navedenih 9 mjesta za suce: 1 mjesto za predsjednika suda, 1 mjesto za voditelja i/ili autora obrazovnih materijala Pravosudne akademije, 7 mjesta za suce koji nisu predsjednici sudova ni voditelji/autori

Prilikom odabira kandidata za sudjelovanje u Programu razmjene sljedeće godine, prednost će imati pravosudni dužnosnici koji nikada nisu sudjelovali u ovom Programu, kao i pravosudni dužnosnici koji do sada nisu sudjelovali u međunarodnim aktivnostima posredstvom Pravosudne akademije. Jednako tako, u obzir će se uzimati sadržaj motivacijskog pisma iz Prijavnog obrasca i poznavanje stranog/stranih jezika.

Popis država koje su ponudile mjesta za strane pravosudne dužnosnike u 2015. godini nalazi se u Prijavnom obrascu (Annex 1, stranice 5-6).

Prijavni obrazac za kratkotrajne razmjene EN
Prijavni obrazac za kratkotrajne razmjene FR


2. Dugotrajne razmjene (Long-term exchanges) pri Eurojustu, Sudu Europske unije (Sud EU-a) i Europskom sudu za ljudska prava (ECHR)

Ove razmjene namijenjene su sucima i državnim odvjetnicima uz napomenu da EJTN zadržava pravo raspoređivanja nacionalnih pravosudnih dužnosnika u jednu od navedenih institucija prema raspoloživom broju slobodnih mjesta. Konačan odabir kandidata vrši sama institucija za koju se kandidat prijavljuje, i to na osnovi dostavljenog životopisa i prijavnog obrasca.

Odabrani sudionici biti će raspoređeni u Ured nacionalnog člana (Eurojust), u Kabinet člana Suda EU-a ili u Registar ESLJP-a kojima će pomagati u radu obavljajući različite zadatke te se tako upoznati sa svakodnevnim radom, pravilima rada i postupcima donošenja odluka ovih europskih institucija.

Uvjeti sudjelovanja u dugotrajnim razmjenama:

Za razmjenu pri Eurojustu u trajanju od 4 mjeseca mogu se prijaviti državni odvjetnici, zamjenici državnih odvjetnika i suci (prednost imaju suci istrage) koji na nacionalnoj razini rade na predmetima pravosudne suradnje u kaznenim stvarima i koji imaju najmanje tri godine praktičnog iskustva u području kaznenog prava.

Za razmjenu pri Sudu Europske Unije u trajanju od 6 ili 10 mjeseci mogu se prijaviti suci, državni odvjetnici ili zamjenici državnih odvjetnika koji imaju najmanje godinu dana iskustva kao suci, državni odvjetnici ili zamjenici državnih odvjetnika s poznavanjem prava Europske unije i dobrim poznavanjem francuskog jezika, kao i još jednog službenog jezika Europske unije.

Za razmjenu na Europskom sudu za ljudska prava u trajanju od 12 mjeseci mogu se prijaviti suci i državni odvjetnici te zamjenici državnih odvjetnika koji imaju između sedam i deset godina radnog iskustva te dobro vladaju engleskim ili francuskim jezikom.

Važno: Sve razmjene pri Sudu Europske unije i Europskom sudu za ljudska prava će početi u rujnu 2015. i nastavit će se u 2016. godini. Dakle, razmjene na Sudu EU-a trajat će do veljače ili lipnja 2016., a pri Europskom sudu za ljudska prava do kolovoza 2016.

Prijavni obrazac za dugotrajne razmjene EN
Prijavni obrazac za dugotrajne razmjene FR


3. Studijski posjet Eurojustu

Cilj organiziranja ovog studijskog posjeta je upoznavanje polaznika s ulogom Eurojusta i njegovom organizacijskom strukturom, kao i podizanje svijesti o zadacima i ovlastima koje imaju nacionalni predstavnici pojedinih zemalja u Eurojustu, te o instrumentima koji su im dostupni u izvršavanju tih zadataka.

Predviđeni termin posjeta je od 16. do 20. ožujka 2015.

Radni jezik posjeta je engleski jezik, a dostupno je ukupno 20 do 25 mjesta za ovaj posjet za polaznike iz svih država članica EU-a.

Program studijskog posjeta Eurojustu
Prijavni obrazac za studijski posjet Eurojustu EN
 

Općenite informacije o Programu razmjene (Exchange Programme 2015):

Za više informacija o samom Programu dostupan je letak o Programu razmjene na hrvatskom i engleskom jeziku.

Troškove razmjene nadoknađuje EJTN (kroz isplatu dnevnica i naknadu putnih troškova) sukladno Uvjetima financiranja aktivnosti EJTN-a u 2015. Za Program razmjene EJTN-a uvjeti financiranja navedeni su na stranicama 7-10, a iznos dnevnice za svaku pojedinu zemlju možete pregledati na stranici 11 Uvjeta financiranja aktivnosti EJTN-a u 2015.

Rok i način prijave:

Pravosudna akademija poziva zainteresirane pravosudne dužnosnike da se prijave za sudjelovanje u Programu razmjene u 2015. godini te da ispunjeni prijavni obrazac za jednu ili više ponuđenih aktivnosti pošalju Pravosudnoj akademiji najkasnije 14. prosinca 2014. u elektroničkom formatu na adresu branka.tarandek@pravosudje.hr ili putem telefaksa na broj 10/371-4792.

Uz popunjen prijavni obrazac zainteresirani suci su obavezni dostaviti i popunjenu Prijavu za sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima PA s potpisom predsjednika suda.

Kalendar događanja

«Veljača 2019»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn