Pravosudna akademija

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže za pravosudno osposobljavanje (EJTN) u 2020. godini

Europska mreža za pravosudno osposobljavanje (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je objavila drugi poziv za sudjelovanje pravosudnih dužnosnika u studijskim posjetima EJTN-a u 2020. godini i to za razdoblje od rujna do prosinca 2020.

Zbog zdravstvene situacije u Europi uzrokovane pandemijom COVID-a 19, molimo da se uzme u obzir da su datumi okvirni te kao takvi tek moraju biti potvrđeni od strane EJTN-a i institucija domaćina.

U okviru ovog poziva ponuđeni su sljedeći posjeti:

1. Studijski posjet Europskom sudu za ljudska prava (European Court of Human Rights - ECtHR) u Strasbourgu
- 7. - 9. prosinca 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski

Svrha posjeta je stjecanje novih znanja o radu i praksi Suda, kroz predavanja i moguće prisustvovanje raspravi.
Za ovaj posjet osigurano je 35 mjesta za pravosudne dužnosnike iz država članica Europske unije. EJTN će polaznicima pokriti putne troškove u iznosu do 400 eura te isplatiti dnevnicu u iznosu od 190 eura/dan, po povratku sa studijskog posjeta u roku od tri mjeseca i primitku tražene dokumentacije koja se dostavlja najkasnije četiri tjedna po završetku posjeta.

2. Studijski posjeti Sudu Europske unije (Court of Justice of the European Union - CJEU) u Luksemburgu
- 9. i 10. studenoga 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski
- 23. i 24. studenoga 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski
- 30. studenoga - 1. prosinca 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski

Program posjeta uključuje predstavljanje rada Suda te prisustvovanje raspravi na Sudu.
Za svaki od posjeta je osigurano 40 mjesta za pravosudne dužnosnike iz država članica Europske unije. EJTN će polaznicima pokriti putne troškove u iznosu do 400 eura te isplatiti dnevnicu u iznosu od 180 eura/dan po povratku sa studijskog posjeta u roku od tri mjeseca i primitku tražene dokumentacije koja se dostavlja najkasnije četiri tjedna po završetku posjeta.

3. Studijski posjet institucijama Europske unije u Bruxellesu
Polaznici će se upoznati s institucijama koje su uključene u stvaranje zakonodavstva EU-a, osobito s organizacijom i zadacima Europske komisije, Vijeća ministara, Europskog parlamenta, Europskog nadzornika za zaštitu podataka (European Dana Protection Supervisor -EDPS) i Europskog ureda za borbu protiv prijevara (European Anti-fraud Office - OLAF).

- 26. - 28. listopada 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski

Osigurano je ukupno 30 mjesta za pravosudne dužnosnike iz država članica Europske unije. EJTN će polaznicima pokriti putne troškove u iznosu do 400 eura te isplatiti dnevnicu u iznosu od 180 eura/dan, po povratku sa studijskog posjeta u roku od tri mjeseca i primitku tražene dokumentacije koja se dostavlja najkasnije četiri tjedna po završetku posjeta.

4. Studijski posjet Agenciji Europske unije za temeljna prava (European Agency for Fundamental Rights - FRA) u Beču i UN Uredu za droge i kriminal (United Nations UNODC)
- 28. i 29. rujna 2020. (datume treba potvrditi) – radni jezik engleski
- Napomena - moguće je da će posjet biti održan online te u tom slučaju EJTN neće pokriti troškove polaznika

Neke od tema koje će posjet obuhvatiti su Povelja Europske unije o temeljnim pravima, djelovanje Agencije u području antidiskriminacije, prava LGBTI osoba, pristupa pravosuđu, azila i migracija, zločina iz mržnje, prava djece i zaštite podataka.
Osigurano je 40 mjesta za pravosudne dužnosnike iz država članica Europske unije po posjetu. EJTN će polaznicima pokriti putne troškove u iznosu do 400 eura te isplatiti dnevnicu u iznosu od 170 eura/dan, po povratku sa studijskog posjeta u roku od tri mjeseca i primitku tražene dokumentacije koja se dostavlja najkasnije četiri tjedna po završetku posjeta.

5. Studijski posjet Haškoj konferenciji za međunarodno privatno pravo (Hague Conference on Private International Law - HCCH) – POSJET ĆE BITI ODRŽAN ONLINE

- 16. i 17. rujna 2020. u popodnevnim satima – radni jezik engleski

Posjet između ostalog obuhvaća teme poput Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u sporovima oko roditeljske odgovornosti kao i odnos Sustava haške konvencije s europskim pravom.
Osigurano je ukupno 35 mjesta za obiteljske suce iz država članica Europske unije. Kako će posjet biti održan online, EJTN nema financijskih obveza prema polaznicima.

Polaznici su dužni sami organizirati put i smještaj za studijski posjet u kojem će sudjelovati, ali tek po dobivanju službene obavijesti od EJTN-a da su izabrani za pojedini studijski posjet. Ujedno se mole da dostave suglasnost predsjednika suda tek po potvrdi sudjelovanja.

Zainteresirani suci mogu dostaviti svoje prijave do 6. srpnja 2020. u 18 sati isključivo putem Interneta na način da ispune prijavni obrazac na poveznici https://exp-platform.ejtn.eu . Po isteku ovog roka EJTN će zatvoriti aplikaciju za unošenje prijava. Preporuka Pravosudne akademije je da se prijave unesu u sustav do 3. srpnja 2020. budući da je sustav preopterećen zadnja dva dana prije isteka roka za unošenje prijava.

Suci koji se odluče prijaviti za više od jednog studijskog posjeta mole se da podnesu prijavu putem Interneta za svaki željeni termin te da u e-mail poruci Pravosudnoj akademiji navedu svoje prioritete (na adresu jelena.tepic@pravosudje.hr). Zbog velikog interesa pravosudnih dužnosnika i savjetnika za ove posjete, ljubazno se mole zainteresirani polaznici da se odluče za najviše dva (2) posjeta u 2020.

Prednost prilikom odabira imat će suci koji do sada nisu sudjelovali u Programima razmjene i studijskim posjetima EJTN-a. Prilikom odabira vodit će se računa o dosadašnjim sudjelovanjima sudaca u međunarodnim aktivnostima posredstvom Pravosudne akademije i dati prednost sucima koji u tim aktivnostima još nisu sudjelovali ili su se u njih rjeđe uključivali. U obzir će se uzeti i regionalna zastupljenost sudova čiji suci se javljaju za sudjelovanje u studijskim posjetima.

Tajništvo EJTN-a će odabrane polaznike o izboru obavijestiti 24. srpnja 2020.

Prijava za sudjelovanje u međunarodnim aktivnostima PA
Financijski uvjeti EJTN-a 2020 za studijske posjete, na engleskom jeziku

Kalendar događanja

«Prosinac 2020»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Izjava o privatnosti

Korištenje kolačića (cookies)