Pravosudna akademija

Reagiranje na komentar Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, objavljen na službenoj mrežnoj stranici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u srijedu, 22. siječnja 2020.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objavila je u srijedu, 22. siječnja 2020., na mrežnoj stranici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Komentar nepravomoćne presude požeškom županu za nasilje u obitelji“ odnosno tekst komentara na nepravomoćnu osuđujuću presudu Općinskog suda u Slavonskom Brodu protiv okrivljenika (obnaša dužnost župana Požeško-slavonske županije).

Pravobraniteljica je u navedenom tekstu objavila sljedeću tvrdnju netočnog sadržaja: „Jedan od glavnih razloga za ovakvu blagu penalnu politiku nedostatak je edukacije sudaca i državnih odvjetnika u području spolne diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja (…)”.

Pravosudna akademija dužna je, u cilju istinitog i potpunog informiranja javnosti, objaviti ispravak citirane tvrdnje budući da ona nije točna i ne odgovara činjenicama iz programa edukacija Pravosudne akademije.

Teme koje se odnose na spolnu diskriminaciju i rodno uvjetovano nasilje redovito su uključene u godišnje programe edukacije sudaca, državnih odvjetnika i savjetnika u pravosudnim tijelima, bilo da se radi o edukacijama koje Pravosudna akademija provodi samostalno ili su dio međunarodne suradnje i projekata u koje se Pravosudna akademija uključuje.

Tako su u 2019. godini organizirane radionice i seminari za suce, državne odvjetnike i savjetnike u pravosudnim tijelima za ukupno 503 polaznika, a teme su bile sljedeće: nasilje u obitelji, suzbijanje trgovanja ljudima, dijete kao svjedok ili žrtva u prekršajnom postupku, pojedinačna procjena žrtava, antidiskriminacijsko pravo Europske unije i ravnopravnost spolova u pravu Europske unije.

Naglašavamo i da je Pravosudna akademija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019. godini organizirala i održala šest radionica za suce i državne odvjetnike u okviru EU projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Slijedom navedenog, tvrdnja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nije točna, a Pravosudna akademija će nastaviti s kontinuiranim programima daljnje edukacije sudaca i državnih odvjetnika na nizu tema relevantnih za rad pravosudnih dužnosnika.

Kalendar događanja

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Izjava o privatnosti

Korištenje kolačića (cookies)