Pravosudna akademija

Armenija

Pravosudne akademije Hrvatske i Armenije uspostavile su suradnju u 2019. godini kada su u listopadu te godine, u Erevanu, ravnatelji institucija potpisali Sporazum o suradnji. Tom je prilikom PA Armenije organizirala studijski posjet predstavnika Pravosudne akademije Hrvatske i njezinog Upravnog vijeća pravosudnim tijelima Armenije.

Brazil

Suradnja između Pravosudne akademije i Škole za suce iz São Paula inicirana je 2013. godine prilikom posjeta brazilskog izaslanstva Ministarstvu pravosuđa RH i Pravosudnoj akademiji. Tijekom tog posjeta dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji između Akademije i Škole iz São Paula koja je realizirana početkom 2014. godine te je temeljem tog Sporazuma u srpnju 2014. u Pravosudnoj akademiji održano predavanje brazilskih sudaca Armanda de Toleda i Fernande Galizia Noriega kao prva aktivnost suradnje Škole iz São Paula i Pravosudne akademije.

Francuska

Nacionalna pravosudna škola (ENM - École Nationale de la Magistrature) je osnovana 1958. pod nazivom Nacionalni centar za pravosudne studije. Cilj Škole je osigurati profesionalno osposobljavanje budućih pravosudnih dužnosnika i kontinuirano usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika.

Pročitaj više

Gruzija

Pravosudna akademija je od 2017. do 2019. bila dio projektnog konzorcija koji je provodio EU projekt „Unaprjeđenje stručnog usavršavanja u pravosuđu kroz twinning“. Korisnik projekta bila je Visoka škola za pravosuđe Gruzije. Vodeći partner u projektnom konzorciju bio je Centra za pravosudnu izobrazbu Latvije, a prateći partneri bili su Pravosudna akademija Hrvatske i Nacionalna pravosudna škola (ENM) Francuske.

Pročitaj više

Hrvatski pravni centar (HPC)

U suradnji s Hrvatskim pravnim centrom (HPC), a uz financijsku podršku UNHCR-a, Pravosudna akademija od 2017. redovito, jednom godišnje, održava seminare za suce upravnih sudova i Visokog upravnog suda. Teme su uvijek posvećene određenom aspektu prava azila i izbjeglica. Tema odabrana za 2020. je „Odobravanje međunarodne zaštite: vještačenje u upravnom postupku i upravnom sporu.“

Mađarska

U Mađarskoj je za edukaciju u pravosuđu zadužen Nacionalni ured za pravosuđe, koji djeluje od 1. siječnja 2012. Do tada je za pravosudnu izobrazbu u Mađarskoj bila zadužena Pravosudna akademija te zemlje osnovana u rujnu 2012.

Pročitaj više

Nizozemska

Nizozemski Centar za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (SSR) osnovan je 1960. godine. Sjedište Centra je u Utrechtu.

Pročitaj više

Njemačke zaklade: Zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ)

Pravosudna akademija surađivala je s ovom Zakladom najviše u doba pretpristupnih pregovora RH za ulazak u članstvo u Uniji. U suorganizaciji s IRZ-om provedene su mnoge aktivnosti, kao što su seminari, radionice, okrugli stolovi, konferencije i studijski posjeti.
 

Pročitaj više

Njemačke zaklade: Zaklada Hanns-Seidel (HSS)

Pravosudna akademija uspostavila je suradnju s Uredom Zaklade Hanns-Seidel u Zagrebu u 2017. godini. Od tada PA i HSS redovito svake godine organiziraju tri do četiri aktivnosti za suce i državne odvjetnike iz različitih područja prava, ali i usavršavanje iz nepravnih vještina. Neke od tema edukacije koja je do sada organizirana u suradnji s HSS-om su: mobbing, koruptivna kaznena djela, sudska uprava i komunikacijske vještina, strukturirani intervju, psihologija svjedočenja i formulacija pitanja, i dr.

Poljska

Poljska Nacionalna škola za pravosuđe i državno odvjetništvo osnovana je 1. lipnja 2005. nakon pristupanja Poljske Europskoj uniji, kao pravna osoba pod nadzorom Ministarstva pravosuđa, a s radom je počela 1. rujna 2006. godine. Škola je 7. travnja 2011., u okviru Međunarodne konferencije "Nacionalni i europski sudac/državni odvjetnik-uloga centara za stručno usavršavanje", potpisala s Pravosudnom akademijom Multilateralni sporazum o suradnji. Suradnja poljske Škole i Pravosudne akademije odvija se i u obliku neformalne razmjene iskustava i znanja o nacionalnim zakonodavstvima i programima stručnog usavršavanja.

Slovenija

Centar za usavršavanje pravosudnih dužnosnika dio je Ministarstva pravosuđa te provodi inicijalno i kontinuirano usavršavanje sudaca, državnih odvjetnika i namještenika sudova. Metodologija usavršavanja temelji se uglavnom na seminarima i radionicama. U nadležnosti Centra je također provedba pravosudnog ispita, ispita za sudske tumače, sudske vještake, procjenitelje i ostale čiji je rad usko vezan uz pravosuđe. Slovenski Centar je 7. travnja 2011. na Međunarodnoj konferenciji u organizaciji PA ″Nacionalni i europski sudac/državni odvjetnik-uloga centara za stručno usavršavanje″ potpisao s Pravosudnom akademijom Multilateralni sporazum o suradnji.

Španjolska

Pravosudna škola Glavnog sudbenog vijeća Španjolske (Escuela Judicial Consejo General del Poder Judicial) zadužena je za organizaciju ispita za odabir sudaca, za inicijalno i stalno stručno usavršavanje sudaca te međunarodnu suradnju vezanu za usavršavanje sudaca. Centar za pravosudne studije Ministarstva pravosuđa (Centro de Estudios Jurídicos - CEJ) je nacionalno autonomno tijelo koje je dio Ministarstva pravosuđa. Sjedište Centra je u Madridu na Sveučilišnom kampusu. U nadležnosti Centra je edukacija državnih odvjetnika, sudskih službenika, forenzičnih stručnjaka i nekih drugih javnih službenika koji su zaposleni u pravosuđu.

Pročitaj više

Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske

Suradnja Pravosudne akademije i britanskog Veleposlanstva počela je 2005. u okviru projekta "Podrška izgradnji kapaciteta Pravosudne akademije" koji se financirao iz programa GOF/Reuniting Europe. Suradnja je nastavljena kroz projekt "Razdvajanje sudskih od administrativnih ovlasti" u 2009., 2010. I 2011. godini. U 2012. godini, u suradnji s britanskim Veleposlanstvom i Udrugom hrvatskih sudaca, Pravosudna akademija organizirala je ciklus od pet radionica i dva okrugla stola za glasnogovornike općinskih, prekršajnih, upravnih i trgovačkih sudova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Kalendar događanja

«Rujan 2021»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Maksimirska cesta 63
10 000 Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 01/2357 626

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Izjava o privatnosti

Korištenje kolačića (cookies)