Pravosudna akademija

Javni poziv za iskazivanje interesa za izrađivanje obrazovnih materijala i/ili vođenje radionica u okviru aktivnosti stručnog usavršavanja Pravosudne akademije

Pravosudna akademija objavljuje javni poziv za iskazivanje interesa za izradu obrazovnih materijala i vođenje radionica u okviru aktivnosti stručnog usavršavanja Pravosudne akademije. 

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2019. godini. Rok za prijave: 05. 02. 2019. u 18:00

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) je objavila poziv za sudjelovanje pravosudnih dužnosnika u studijskim posjetima EJTN-a u 2019. godini, u okviru kojeg poziva su ponuđeni sljedeći posjeti:

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava na seminar „Kibernetički kriminal i e-dokazi“, Lisabon, 20.-22. ožujka 2019.

Europska mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu organizira seminar pod nazivom „Kibernetički kriminal i e-dokazi“ koji će se održati u Lisabonu od 20. do 22. ožujka 2019.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava na seminar „Sukobi propisa – Višerazinska zaštita u primjeni temeljnih prava“, Ljubljana, 14. i 15. ožujka 2019.

Europska mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu organizira seminar pod nazivom „Sukobi propisa – Višerazinska zaštita u primjeni temeljnih prava,“ koji će se održati u Ljubljani, 14. i 15. ožujka 2019.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Bukurešt, 11.-15. ožujka 2019. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Barcelona, 01.-05. travnja 2019.; Rok za prijave: 17. 01. 2019. u 10:00

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Bukureštu od 11. do 15. ožujka 2019. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Barceloni od 01. do 05. travnja 2019.

Pročitaj više

Radionica „Aarhuška konvencija - pristup pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša“, Prag, 4. - 6. ožujka 2019.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s češkom Pravosudnom akademijom i češkim Visokim upravnim sudom, u okviru projekta „Suradnja s nacionalnim sucima u području zaštite okoliša“, organizira radionicu na temu Aarhuške konvencije, s fokusom na pristup pravosuđu u pitanjima zaštite okoliša.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2019. godini

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je objavila poziv za sudjelovanje pravosudnih dužnosnika u studijskim posjetima EJTN-a u 2019. godini u okviru kojeg su ponuđeni sljedeći posjeti:

1. Studijski posjeti Sudu Europske unije (Court of Justice of the European Union - CJEU), 18. i 19. ožujka 2019.
2. Studijski posjeti Europskom sudu za ljudska prava (European Court of Human Rights - ECtHR), 25. – 27. veljače 2019.

Pročitaj više

Božićna čestitka

Dragi prijatelji i suradnici,

radujemo se Novoj 2019. godini i poslovnim izazovima koji nas čekaju.

Želimo Vam sretan Božić i Novu 2019. godinu!

                                                               ravnateljica i zaposlenici Pravosudne akademije
 

Pročitaj više

Potpisan sporazum o suradnji između Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Pravosudne akademije u Zagrebu, 10. prosinca 2018.

U prostorijama Ureda UNICEF-a za Hrvatsku potpisan je sporazum o suradnji od strane v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđice Ivković i ravnateljice Pravosudne akademije Andree Posavec Franić.

Pročitaj više

Posjet Saveznom ministarstvu pravosuđa i zaštite potrošača SR Njemačke, Pravosudnoj akademiji Brandenburg i Njemačkoj pravosudnoj akademiji

Izaslanstvo Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Pravosudne akademije 28. i 29. studenoga 2018., predvođeno državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa dr. sc. Kristianom Turkaljem u kojem je sudjelovala i ravnateljica Pravosudne akademije, Andrea Posavec Franić posjetilo je Berlin.

Pročitaj više

Održan seminar “Novine u građanskom zakonodavstvu – 2018.”, Tuheljske Toplice, Terme Tuhelj, 22. i 23. studenoga 2018.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizirao je dvodnevni seminar „Novine u građanskom zakonodavstvu – 2018.”, održan 22. i 23. studenoga 2018. u kongresnom centru hotela „Well“ u Tuheljskim Toplicama.

Pročitaj više

Europska mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila natječaj za radno mjesto mlađeg projektnog suradnika (Junior Project Manager)

Mjesto rada je u sjedištu EJTN-a u Bruxellesu, a rok za prijave petak, 30. studenoga 2018. Više informacija o ovom natječaju možete pogledati na sljedećoj poveznici: http://www.ejtn.eu/About-us/Jobs/

Posjet francuskoj Školi za pravosudne dužnosnike i Agenciji za međunarodnu pravosudnu suradnju, Pariz, 15. i 16. studenoga 2018.

Izaslanstvo Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Pravosudne akademije posjetilo je u Parizu, 15. i 16. studenoga 2018., francusku Školu za pravosudne dužnosnike (Ecole Nationale de Magistrature) i Agenciju za međunarodnu pravosudnu suradnju (Agence Coopération Juridique Internationale). 

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2019. godini - Rok za dostavljanje prijava: 14. prosinca 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za sudjelovanje pravosudnih dužnosnika u Programu razmjena EJTN-a u 2019. godini (Exchange Programme 2019).

Pročitaj više

Seminar „Očuvanje vladavine prava u praksi: Ključna uloga sudaca i državnih odvjetnika“, Bruxelles, 29.-30. siječnja 2019. – Poziv za dostavu prijava

Europska mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) nedavno je pokrenula projekt „Vladavina prava“ u okviru kojeg je predviđeno održavanje sedam seminara za suce i državne odvjetnike – tri u 2018. (što je prethodno oglašeno na mrežnoj stranici PA) i četiri u 2019. godini.

Pročitaj više

Održan seminar „Građanski postupak i efikasnost pravosuđa“, Pravosudna akademija, Zagreb, 18.-19. listopada 2018.

Pravosudna akademija je, u suradnji s njemačkom Zakladom Hanns-Seidel, 18. i 19. listopada 2018. u svojim prostorima u Zagrebu organizirala seminar pod nazivom „Građanski postupak i efikasnost pravosuđa“. Seminar su vodili sudac Vrhovnog suda Željko Pajalić i njemački stručnjak Michael Hausner s dugogodišnjim iskustvom u njemačkom pravosuđu i dobrim poznavanjem hrvatskog pravnog sustava. U dio programa posvećen sudskim i odvjetničkim troškovima uključio se i odvjetnik Mario Janković, član Izvršnog odbora Hrvatske odvjetničke komore.

Pročitaj više

Najava seminara “Novine u građanskom zakonodavstvu – 2018.”, Tuheljske Toplice, Terme Tuhelj, 22. i 23. studenoga 2018.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u građanskom zakonodavstvu – 2018.”, koji će se održati 22. i 23. studenoga 2018. (četvrtak i petak) s početkom u 9:00 sati, u kongresnom centru hotela „Well“, Terme Tuhelj, Ulica Ljudevita Gaja 4, Tuheljske Toplice.

Pročitaj više

Održano specijalističko savjetovanje sudaca prekršajnih sudova

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizirao je specijalističko savjetovanje sudaca i sudskih savjetnika prekršajnih sudova koji se održao u hotelu Osijek u Osijeku, 4. - 6. listopada 2018.

Pročitaj više

Održan Regionalni forum o računalnim prijevarama

Regionalni centar za edukaciju pravosudnih dužnosnika o suzbijanju kibernetičkog kriminala i Ured Vijeća Europe za programe kibernetičkog kriminala, u organizaciji hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, organizirao je Regionalni forum o računalnim prijevarama koji se održao u Hotelu Sheraton u Zagrebu, 4. i 5. listopada 2018.

Pročitaj više

Tribina “Ravnopravnost spolova u zakonima i praksi”

Pravni fakultet u Zagrebu organizira tribinu “Ravnopravnost spolova u zakonima i praksi” koja će se održati 27. rujna 2018. u 15.00h na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 3, u dvorani 3. 

Pročitaj više

ERA održala forum pod naslovom „Neovisnost sudaca u njihovom sudskom i društvenom kontekstu“ (The independence of judges in their judicial and social context)

Akademija za europsko pravo (ERA) održala je forum pod nazivom „Neovisnost sudaca u njihovom sudskom i društvenom kontekstu“. Forum je održan u Parizu, 14. rujna 2018.. Iz Hrvatske su na forumu sudjelovale ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić, kao članica Savjetodavnog vijeća ERA-e i sutkinja Gažić Ferenčina u ime Udruge hrvatskih sudaca. Ključne teme foruma su bile:

Pročitaj više

Specijalističko savjetovanje sudaca prekršajnih sudova 4. – 6. listopada 2018., Osijek

Specijalističko savjetovanje sudaca prekršajnih sudova u organizaciji Visokog prekršajnog suda RH i Pravosudne akademije održat će se od 4. – 6. listopada 2018. U Osijeku, u hotelu Osijek.

Na savjetovanju biti će govora o aktualnim temama iz prekršajnog prava za suce i sudske savjetnike prekršajnih sudova. 

Pročitaj više

Seminar „Provedba politike tržišnog natjecanja na digitalnom tržištu: seminar za suce“, Düsseldorf, 13. i 14. prosinca 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), uz financijsku podršku Europske komisije, provodi projekt „Provedba politike tržišnog natjecanja na digitalnom tržištu: seminar za suce“ (Antitrust enforcement in digital markets: training for national judges).

Pročitaj više

Poziv na seminar o antidiskiminacijskom pravu Europske unije, 08. i 09. studenoga 2018., Solun

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizira seriju seminara iz područja antidiskiminacijskog prava Europske unije prema Direktivi 2000/78 i Direktivi 2000/43 koje se odnose na suzbijanje diskriminacije na osnovi rase, životne dobi, invalidnosti, vjeroispovijedi te spolne orijentacije.

Pročitaj više

Poziv na seminar o ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije, 29. i 30. listopada 2018., Pariz

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizira seriju seminara iz područja ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije sukladno Programu o pravima, jednakosti i građanstvu za razdoblje 2014.–2020 („Rights, Equality and Citizenship Programme 2014-2020“).

Pročitaj više

Raspisan natječaj za upis III. generacije studenata na Poslijediplomski studij „Pravo europskih integracija“ na Pravnom fakultetu u Rijeci

Pravni fakultet u Rijeci raspisao je natječaju za upis III. generacije studenata na Poslijediplomski studij „Pravo europskih integracija“. Natječaj se može pogledati na mrežnim stranicama Fakulteta, odnosno na poveznici http://pravri.uniri.hr/files/studiji/pei/Natjecaj_PEI_III.pdf, a otvoren je do kraja rujna.

Pročitaj više

Poziv na trening „Jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s mladima u sukobu sa zakonom”

Hrabri telefon Vas poziva na trening „Jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s mladima u sukobu sa zakonom”.

Dvodnevni trening kombinacija je iskustvenog i online učenja, a namijenjen je stručnjacima koji rade s mladima koji su u sukobu sa zakonom: sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima, policajcima, socijalnim radnicima, psiholozima, socijalnim pedagozima, stručnim suradnicima za mladež, savjetnicima i stručnjacima za djecu i mlade kao i osobama koje se bave istraživačkim radom u ovom području.

Pročitaj više

Radionica „Pristup pravosuđu osobama s invaliditetom i posebnim potrebama – Građanski i radni aspekt“, Trier, 7.-9. studenoga 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije te suradnju Europskog konzorcija za ljudska prava i invaliditet (EFC) i Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF), organizira seriju seminara iz područja europskog prava osoba s invaliditetom te Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i posebnim potrebama (UNCRPD).

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu „Zaštita podataka“, Firenca, 28. i 29. siječnja 2019.

Centar za pravosudnu suradnju Europskog sveučilišnog instituta u Firenci (EUI) je u okviru projekta e-NACT, u kojem Pravosudna akademija sudjeluje kao jedan od partnera, objavio poziv za sudjelovanje na radionici „Zaštita podataka“ koja će se održati na EUI-u u Firenci, 28. i 29. siječnja 2019.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Kulturalne razlike u sudnici – suočavanje europskih sudaca s novim izazovima,“ Wiesbaden, Njemačka 12.-13. studenoga 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EuropeanJudicialTrainingNetwork, EJTN) organizira seminar „Kulturalne razlike u sudnici – suočavanje europskih sudaca s novim izazovima,“ koji će se održati u Wiesbadenu u Njemačkoj, 12. i 13. studenoga 2018.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Zaštita podataka i pravo na privatnost“, Solun, 12.-13. prosinca 2018.Poziv za prijave na seminar EJTN-a „Zaštita podataka i pravo na privatnost“, Solun, 12. i 13. prosinca 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar „Zaštita podataka i pravo na privatnost“, koji će se održati u Solunu, 12. i 13. prosinca 2018. Seminar će obuhvatiti teme koje se odnose na najznačajnije zakonodavne promjene u području zaštite podataka i prava na privatnost, kao i pregled relevantne prakse Suda Europske unije. Radionički dio seminara posvećen je temama online privatnosti, pristupa informacijama te izuzećima od zaštite osobnih podataka.

Pročitaj više

Radionice „Postupanje u sudskim postupcima u slučajevima nepoštivanja zakonodavstva EU-a o procjeni utjecaja na okoliš“, Sofija, 22. - 24. listopada 2018. i Trier, 14. – 16. studenoga 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Europskom komisijom, organizira radionice pod nazivom „Postupanje u sudskim postupcima u slučajevima nepoštivanja zakonodavstva EU-a o procjeni utjecaja na okoliš“ (How to handle court proceedings invoking non-compliance with EU environmental assessment law). 

Pročitaj više

Održana svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike, Zagreb 5. srpnja 2018.

Dana 5. srpnja 2018. u Palace Hotelu održana je svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Polaganju završnog ispita u Državnoj školi, u skladu sa čl. 33.a Zakona o Pravosudnoj akademiji (NN 153/09, 127/10 i 85/15), pristupile su osobe koje nisu pohađale Školu, a koje su nakon položenog pravosudnog ispita najmanje četiri godine radile na pravnim poslovima.

Pročitaj više

Seminari za suce u projektu EJTN-a „Vladavina prava“, listopad-prosinac 2018. – Poziv za dostavu prijava

Europska mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) nedavno je pokrenula projekt „Vladavina prava“ u okviru kojeg je predviđeno održavanje sedam seminara za suce i državne odvjetnike – tri u 2018. i četiri u 2019. godini. Ovim putem slobodni smo dostaviti informacije o seminarima koji se održavaju u razdoblju od listopada do prosinca ove godine i koji su namijenjeni sucima:

Pročitaj više

Održana godišnja konferencija programa HELP Vijeća Europe, Strasbourg, 21. i 22. lipnja 2018.

Program Vijeća Europe za edukaciju pravnika praktičara o ljudskim pravima (HELP) održao je svoju redovnu godišnju konferenciju u Strasbourgu 21. i 22. lipnja 2018. Konferencija je okupila predstavnike institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu i odvjetničkih komora država članica Vijeća Europe. Konferenciju je otvorila zamjenica Glavnog tajnika Vijeća Europe, Gabriella Battaini-Dragoni. U okviru predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe uvodna izlaganja održali su i Miroslav Papa, veleposlanik u Stalnoj misiji RH pri Vijeću Europe, te Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije.  

Pročitaj više

Održana godišnja Opća skupština EJTN-a, Varna, 14. i 15. lipnja 2018.

Dana 14. i 15. lipnja 2018. u Varni u Bugarskoj održana je redovna Opća skupština (OS) Europske mreže pravosudnih institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN). Okupila je gotovo stotinu sudionika iz redova predstavnika institucija koje su članice Mreže, institucija promatrača u Mreži, kao i predstavnike Europske komisije. Pravosudnu akademiju na OS-u su predstavljale Maja Marija Fuchs, tajnica Akademije, i Nella Popović, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju i pripremu projekata. Skupštinom je predsjedala Miglena Tacheva, ravnateljica Nacionalnog pravosudnog instituta Bugarske kao institucije domaćina.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminare EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminare:

Pročitaj više

Poziv na seminar o antidiskiminacijskom pravu Europske unije, 04. i 05. rujna 2018., Budimpešta

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizira seriju seminara iz područja antidiskiminacijskog prava Europske unije prema Direktivi 2000/78 i Direktivi 2000/43 koje se odnose na suzbijanje diskriminacije na osnovi rase, životne dobi, invalidnosti, vjeroispovijedi te spolne orijentacije.

Pročitaj više

Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Pravosudna akademija traže vanjske suradnike/ice

Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Pravosudna akademija traže vanjske suradnike/ice u svojstvu konzultanta/kinje za pružanje tehničke podrške u razvoju koncepta programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja za pravosudne dužnosnike i službenike u kontaktu s djecom.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Ljudska prava u pravu Europske unije“ koji će se održati u Barceloni 1.- 5. listopada 2018. i „Pravo tržišnog natjecanja“ koji će se održati u Beču 17.-19. listopada 2018.

Pročitaj više

Dostupni novi online tečajevi Programa HELP - European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals

Vijeće Europe je u okviru HELP programa razvilo nove online tečajeve na temu ljudskih prava koji su dostupni putem HELP portala (http://help.elearning.ext.coe.int/). Tečajevima se može pristupiti u bilo koje vrijeme koje je pogodno korisniku.

Polaznici mogu pristupiti online tečaju na željenom jeziku putem izbornika ispod naziva tečaja.

Više informacija o aktualnim aktivnostima Programa HELP može se pronaći na HELP portalu i na web stranici https://www.coe.int/en/web/help/home.

Poziv za prijave na seminare „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“, Lublin, Poljska 17.-18. rujna 2018. i „Europski nalog za blokadu računa“, Scandicci, Italija 24.-25. listopada 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminare pod nazivima „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“ koji će se održati u Lublinu 17. i 18. rujna 2018. i „Europski nalog za blokadu računa“ koji će se održati u Scandicciju 24. i 25. listopada 2018. 

Pročitaj više

Održan seminar “Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2018.”, Opatija, 10. i 11. svibnja 2018.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizirao je dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2018.”, koji se održao 10. i 11. svibnja 2018. u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Pročitaj više

Godišnje izvješće Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) za 2017. godinu

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) objavila je godišnje izvješće o svom radu za 2017. godinu. U prošloj je godini rekordan broj od 6317 pravosudnih dužnosnika sudjelovao u aktivnostima koje je EJTN organizirao. Osim toga, EJTN je izradio nacrt Strateškog plana 2021.-2027. te nastavlja suradnju sa Glavnom upravom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) koja će omogućiti sudjelovanje pravosudnih dužnosnika Zapadnog Balkana u aktivnostima obuke EJTN-a. Sva postignuća EJTN-a u prošloj godini možete vidjeti na linku:

Pročitaj više

Priručnik o procesnim pravima osumnjičenih ili optuženih osoba: pravo na informiranje i pravo na tumačenje i prijevod

U okviru projekta „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“ izrađen je Priručnik o procesnim pravima osumnjičenih ili optuženih osoba: pravo na informiranje i pravo na tumačenje i prijevod.

Pročitaj više

Poziv na konferenciju povodom pete obljetnice hrvatskog članstva u EU, Pravni fakultet u Zagrebu, 11.-12. svibnja 2018.

Katedra za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu organizira konferenciju povodom pete obljetnice hrvatskog članstva u EU na engleskom jeziku (uz simultani prijevod na hrvatski jezik), pod nazivom „The role of law and courts in a changing European union“.
.
 

Pročitaj više

RASPORED USMENOG DIJELA ZAVRŠNOG ISPITA U DRŽAVNOJ ŠKOLI ZA PRAVOSUDNE DUŽNOSNIKE (18. – 25. svibnja 2018.) DVORANA 410/IV.

Obavještavamo Vas da će se usmeni dio završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike održavati od 18. do 25. svibnja 2018., u dvorani 410, IV. kat, Ministarstvo pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49, Zagreb, sa početkom u 13:00 sati i to za kazneno pravo na dan 23. svibnja 2018., a za građansko pravo na dane 18., 21., 24. i 25. svibnja 2018. prema rasporedu u priloženim tablicama.

Pročitaj više

Oglas za radna mjesta u Akademiji za europsko pravo (Academy of European Law, ERA)

Akademija za europsko pravo (Academy of European Law, ERA) oglasila je poziv za vanjske konzultantske poslove:
- Predstavnik u Bruxellesu, zadužen za promicanje rada ERA-e među tijelima koja predstavljaju njihove glavne ciljne skupine u privatnom, javnom i neprofitnom sektoru,
- Podrška u prikupljanju sredstava za ERA-ine aktivnosti, u obliku istraživačkog i administrativnog rada u cilju privlačenja donacija i sponzorstva.

Rok za prijave je 15. svibnja 2018.
 

Pročitaj više

Radionica „Postupanje u sudskim postupcima u slučajevima nepoštivanja zakonodavstva EU-a o procjeni utjecaja na okoliš“, Varšava, 11. - 13. lipnja 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Europskom komisijom, organizira radionicu pod nazivom „Postupanje u sudskim postupcima u slučajevima nepoštivanja zakonodavstva EU-a o procjeni utjecaja na okoliš“ (How to handle court proceedings invoking non-compliance with EU environmental assessment law).

Pročitaj više

Poziv za prijave za sudjelovanje u programu AIAKOS koji je namijenjen pravosudnim dužnosnicima na početku karijere

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) i ove godine organizira Program razmjene namijenjen mlađim pravosudnim dužnosnicima. Hrvatska ima na raspolaganju ukupno četiri mjesta za svoje polaznike, od toga dva za suce (Njemačka i Portugal) u terminu od 5. do 9. studenoga 2018.

Pročitaj više

Poziv za prijave za ljetnu školu “Pravosudna suradnja u građanskim stvarima”, Krakov , 27. - 31. kolovoza 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave za ljetnu školu “Pravosudna suradnja u građanskim stvarima” koja će se održati u Krakovu od 27. do 31. kolovoza 2018.

Pročitaj više

Poziv na znanstvenu konferenciju "Kaznenopravna suradnja u Europskoj uniji: pogled kroz recentnu judikaturu Europskog suda pravde", Pravni fakultet, Split, 20. travnja 2018.

Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatska udruga za europsko kazneno pravo organiziraju znanstvenu konferenciju "Kaznenopravna suradnja u Europskoj uniji: pogled kroz recentnu judikaturu Europskog suda pravde" koja će se održati u petak 20. travnja 2018., od 10:00 do 18:00 sati u Vijećnici Pravnog fakulteta u Splitu, Domovinskog rata 8.

Pročitaj više

Posjet izaslanstva gruzijske Visoke škole za pravosuđe, 26.-30. ožujka 2018.

U tjednu od 26. do 30. ožujka 2018. u organizaciji Pravosudne akademije u Hrvatskoj je boravilo izaslanstvo predstavnika gruzijske Visoke škole za pravosuđe. Riječ je o studijskom posjetu u okviru projekta „Jačanje stručnog usavršavanja u pravosuđu kroz twinning“ vrijednog 800.000 eura čiji je korisnik Visoka škola za pravosuđe Gruzije, a provodi ga projektni konzorcij koji čine Sudska uprava Latvije kao vodeći partner, dok su prateći partneri francuska Škola za suce i državne odvjetnike (koju predstavlja francuska Institucija za međunarodnu pravosudnu suradnju) i Pravosudna akademija Republike Hrvatske.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Ljudska prava u pravu Europske unije“ koji će se održati u Lisabonu 2.- 6. srpnja 2018. i „Zaštita podataka“ koji će se održati u Kromerizu 12.-14. rujna 2018.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „načelnik Odjela za financije i računovodstvo“ - 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme uz probni rad od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pročitaj više

Održan sastanak kontakt točaka i radne skupine „Razmjene“ Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN)

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizirala je 21. i 22. ožujka 2018. sastanak nacionalnih kontakt točaka, a 22. i 23. ožujka 2018. sastanak radne skupine „Razmjene“ u prostorijama Pravosudne akademije u Zagrebu.

Pročitaj više

Seminar „Provođenje politike tržišnog natjecanja na digitalnom tržištu: seminar za suce“, Budimpešta, 4. i 5. lipnja 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), uz financijsku podršku Europske komisije, provodi projekt „Provođenje politike tržišnog natjecanja na digitalnom tržištu: seminar za suce“ (Antitrust enforcement in digital markets: training for national judges).

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminare „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“, Bukurešt, 26.-27. lipnja 2018. i „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima“, Solun, 11.-12. srpnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminare pod nazivima „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“ koji će se održati u Bukureštu 26. i 27. lipnja 2018. i „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima“ koji će se održati u Solunu 11. i 12. srpnja 2018. 

Pročitaj više

Potpisan Sporazum o suradnji između Pravosudne akademije i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo

Slijedom višegodišnje uspješne suradnje na usavršavanju sudaca i državnih odvjetnika u području prava intelektualnog vlasništva, 14. ožujka 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između Pravosudne akademije i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u prostorijama Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Pročitaj više

Završna svečanost Twinning projekta „Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje (CRO EULAW)”, Zagreb, 13. ožujka 2018.

Dana 13. ožujka 2018. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održana je završna svečanost projekta "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje“ (CRO EULAW), financiranog iz Programa Europske unije za Hrvatsku Prijelazni instrument.

Pročitaj više

Seminar „Pristup pravosuđu osobama s invaliditetom i posebnim potrebama – Kaznenopravni i upravnopravni aspekt“, Trier, 13.-15. lipnja 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije te suradnju Europskog konzorcija za ljudska prava i invaliditet (EFC) i Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF), organizira seriju seminara iz područja europskog prava osoba s invaliditetom te Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i posebnim potrebama (UNCRPD).

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Zaštita financijskih interesa Europske unije“, Riga, Latvija, 18. -19. lipnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Zaštita financijskih interesa Europske unije“, koji će se održati 18. i 19. lipnja 2018. u Rigi.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Prethodni postupak u pravu Europske unije“, Luksemburg, 19. -20. lipnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Prethodni postupak u pravu Europske unije“, koji će se održati 19. i 20. lipnja 2018. u Luksemburgu.

Pročitaj više

Oglas za radno mjesto u Europskoj mreži centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN)

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) oglasila je slobodno radno mjesto – mlađi/a projektni/a menadžer/ica, mjesto rada u Bruxellesu.

Pročitaj više

Pokrenut e-tečaj iz Programa HELP Vijeća Europe „Suzbijanje rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije (građansko-pravni aspekt)“, Zagreb, 23. veljače 2018.

Dana 23. veljače 2018. Pravosudna akademija je, u suradnji s Vijećem Europe, pokrenula e-tečaj „Suzbijanje rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije (građansko-pravni aspekt)“. Radi se o e-tečaju iz programa HELP Vijeća Europe koji je namijenjen pravnicima praktičarima. Tečaj će pohađati suci, zamjenici državnih odvjetnika, savjetnici u pravosudnim tijelima te pravnici iz Ministarstva pravosuđa i Pravosudne akademije.

Pročitaj više

Najava seminara “Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2018.”, Opatija, 10. i 11. svibnja 2018.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2018.”, koji će se održati 10. i 11. svibnja 2018. (četvrtak i petak) s početkom u 9:00 sati, u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta, Opatija, Viktora Cara Emina 6.

Pročitaj više

Završni ispit u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike - Odluka o kandidatima koji ispunjavaju uvjete za polaganje završnog ispita

Obavještavamo Vas da će se pismeni dio završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike održavati od 26. do 29. ožujka 2018., a o točnim terminima i mjestu održavanja ispita biti ćete pravovremeno obaviješteni.

Odluka o kandidatima koji ispunjavaju uvjete za polaganje završnog ispita

(Update: 16.02.2018. dostupan je 5. modul) Serija on-line seminara za suce pod nazivom „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU-a; online edukacija za suce“

Pravosudna akademija je partner na projektu „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU - online edukacija za suce“ pod pokroviteljstvom Akademije za europsko pravo (ERA).

Pročitaj više

Radionica „Kako voditi sudske postupke u slučaju pozivanja na neusklađenost propisa s pravom zaštite okoliša EU-a“, Trier, 23. -25. travnja 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Europskom komisijom, organizira radionicu pod nazivom „Kako voditi sudske postupke u slučaju pozivanja na neusklađenost propisa s pravom zaštite okoliša EU-a“.

Pročitaj više

Predstavljeno Mišljenje br. 20 (2017) Savjetodavnog vijeća europskih sudaca Vijeća Europe „Uloga sudova u jedinstvenoj primjeni prava“, Zagreb, Hotel International, 15. veljače 2018.

Mišljenje br. 20 (2017) Savjetodavnog vijeća europskih sudaca Vijeća Europe „Uloga sudova u jedinstvenoj primjeni prava“ predstavljeno je predstavnicima hrvatskog pravosuđa 15. veljače 2018. u Hotelu International.

Pročitaj više

Poziv na seminar o antidiskiminacijskom pravu Europske unije, 28. i 29. svibnja 2018., Beč

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizira seriju seminara iz područja antidiskiminacijskog prava Europske unije prema Direktivi 2000/78/EZ od 27. studenoga 2000. o uspostavi općeg okvira za jednako postupanje pri zapošljavanju i obavljanju zanimanja i Direktivi 2000/43/EZ od 29. lipnja 2000. o provedbi načela jednakog postupanja prema osobama bez obzira na njihovo rasno ili etničko podrijetlo.

Pročitaj više

Predstavljen projekt „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike, savjetnike i službenike u pravosuđu“, Zagreb, 5. veljače 2018.

Dana 5. veljače 2018. godine, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu, s početkom u 13:00 sati, održana je svečanost predstavljanja projekta „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike, savjetnike i službenike u pravosuđu“. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda Europske unije i vrijedan je nešto više od 4,7 milijuna kuna.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Utrecht, 30. travnja - 4. svibnja 2018. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Sofija, 4.-8. lipnja 2018

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Utrechtu od 30. travnja do 4. svibnja 2018. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Sofiji od 4. do 8. lipnja 2018.

Pročitaj više

(Update: 02.02.2018. dostupan je 4. modul) Serija on-line seminara za suce pod nazivom „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU-a; online edukacija za suce“

Pravosudna akademija je partner na projektu „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU - online edukacija za suce“ pod pokroviteljstvom Akademije za europsko pravo (ERA).

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskom posjetu Europskoj agenciji za temeljna prava (FRA) u Beču od 19. do 23. studenog 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u dvodnevnom studijskom posjetu Europskoj agenciji za temeljna prava (FRA) u Beču u razdoblju od 19. do 23. studenoga 2018. godine, a točan datum bit će naknadno potvrđen.

Pročitaj više

Serija on-line seminara za suce pod nazivom „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU-a; online edukacija za suce“

Pravosudna akademija je partner na projektu „Uloga sudova u postupcima državnih potpora EU - online edukacija za suce“ pod pokroviteljstvom Akademije za europsko pravo (ERA).

Pročitaj više

Obavijest o objavljenim Smjernicama o tumačenju i primjeni mjera, postupaka i pravnih sredstava predviđenih Direktivom 2004/48/EZ o provedbi prava intelektualnog vlasništva

Europska komisija izdala je smjernice o tumačenju i primjeni mjera, postupaka i pravnih sredstava predviđenih Direktivom 2004/48/EZ o provedbi prava intelektualnog vlasništva, temeljene na sudskoj praksi Suda Europske unije i dostupnoj najboljoj praksi u ovom području. Cilj je smjernica olakšati tumačenje i primjenu Direktive za nadležna sudska tijela te, između ostaloga, osigurati učinkovitu provedbu prava intelektualnog vlasništva i u digitalnom okruženju.

Pročitaj više

Otvoren natječaj za specijalistički studij iz Europskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Nova generacija specijalističkog studija iz europskog prava počinje sa predavanjima u ožujku 2018. godine. Zainteresirani za upis se mogu prijaviti temeljem natječaja objavljenog u rujnu 2017. Tekst natječaja dostupan je na linku: http://bit.ly/2D23BWz

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2018. godini

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u 2018. godini kojim su ponuđeni sljedeći posjeti:

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Postupak mirenja za upravne suce“, Bruxelles, 23. i 24. travnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Postupak mirenja za upravne suce“ koji će se održati u Bruxellesu, 23. i 24. travnja 2018.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Primjena i utjecaj Povelje EU-a o temeljnim pravima na temeljna ljudska prava u nacionalnim postupcima“, Beč, 19. i 20. travnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) u suradnji s Agencijom za temeljna ljudska prava objavila je poziv za prijave na seminar „Primjena i utjecaj Povelje EU o temeljnim pravim na temeljna ljudska prava u nacionalnim postupcima“ koji će se održati u Beču, 19. i 20. travnja 2018.

Pročitaj više

Poziv na seminar o ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije, 12. i 13. travnja 2018., Prag

Akademija za europsko pravo (ERA), uz pokroviteljstvo Europske komisije, organizira seriju seminara iz područja ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije sukladno Programu o pravima, jednakosti i građanstvu za razdoblje 2014.–2020 („Rights, Equality and Citizenship Programme 2014-2020“).

Pročitaj više

Poziv za prijave na jezične seminare EJTN-a, ožujak-travanj 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EuropeanJudicialTrainingNetwork, EJTN) objavila je poziv za prijave na sljedeće jezične seminare koji će se održati u ožujku i travnju 2018:

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Insolvencijskopravo“, Barcelona,11. i 12. travnja 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EuropeanJudicialTrainingNetwork, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Insolvencijskopravo“ koji će se održati u Barceloni 11. i 12. travnja 2018.

Pročitaj više

Međunarodna organizacija za obuku pravosudnih dužnosnika (IOJT) usvojila Deklaraciju o načelima obuke pravosudnih dužnosnika

Članovi Međunarodne organizacije za obuku pravosudnih dužnosnika (IOJT) su 8. studenoga 2017. jednoglasno usvojili Deklaraciju o načelima obuke pravosudnih dužnosnika. Tekst Deklaracije dostupan je na sljedećoj poveznici.

Poziv za prijave na seminar „Problemi nadležnosti i međunarodna pravosudna suradnja u predmetima kibernetičkog kriminala“, Lisabon, 5. – 6. ožujka 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Problemi nadležnosti i međunarodna pravosudna suradnja u predmetima kibernetičkog kriminala“ koji će se održati u Lisabonu 5. i 6. ožujka 2018.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Problemi nadležnosti i međunarodna pravosudna suradnja u predmetima kibernetičkog kriminala“, Lisabon, 5. – 6. ožujka 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Problemi nadležnosti i međunarodna pravosudna suradnja u predmetima kibernetičkog kriminala“ koji će se održati u Lisabonu 5. i 6. ožujka 2018.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Sukob propisa u primjeni temeljnih prava“, Solun, 15.-16. ožujka 2018.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Sukob propisa u primjeni temeljnih prava“ koji će se održati u Solunu 15. i 16. ožujka 2018.

Pročitaj više

Održana svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike, Zagreb 18. prosinca 2017.

Dana 18. prosinca 2017. u hotelu Panorama održana je svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Polaganju završnog ispita u Državnoj školi, u skladu sa čl. 33.a Zakona o Pravosudnoj akademiji (NN 153/09, 127/10 i 85/15), pristupile su osobe koje nisu pohađale Školu, a koje su nakon položenog pravosudnog ispita najmanje četiri godine radile na pravnim poslovima.

Pročitaj više

Seminar „Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“, Bukurešt, 22. – 23. ožujka 2018.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar „Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“ (Ecomomics for EU Competition Law: a necessary tool for the national judge), koji će se održati 22. – 23. ožujka 2018. u Bukureštu.

Pročitaj više

Poziv za podnošenje prijava za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

Poziv za podnošenje prijava za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

OGLEDNI PRIMJERAK PISANOG ISPITA KAZNENO
(Ogledni primjerak pisanog ispita za građansku granu prava kao i onaj za kaznenu granu prava sadrži pitanja i za suce i za državne odvjetnike)

OGLEDNI PRIMJERAK PISANOG ISPITA GRAĐANSKO
(Ogledni primjerak pisanog ispita za građansku granu prava kao i onaj za kaznenu granu prava sadrži pitanja i za suce i za državne odvjetnike)

POPIS LITERATURE ZAVRŠNI ISPIT - PROSINAC 2017.

Poziv na seminar o ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije, 19. – 21. ožujka 2018., Trier

Akademija za europsko pravo (ERA) uz pokroviteljstvo Europske komisije organizira seriju seminara iz područja ravnopravnosti spolova u pravu Europske unije sukladno Programu o pravima, jednakosti i građanstvu za razdoblje 2014.–2020 („Rights, Equality and Citizenship Programme 2014-2020“).

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pribavljanje isprava i prikupljanje dokaza u inozemstvu“, 8.-9. veljače 2018., Recklingshausen, Njemačka

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pribavljanje isprava i prikupljanje dokaza u inozemstvu“, koji će se održati 8. i 9. veljače 2018. u Recklinghausenu u Njemačkoj.

Pročitaj više

Održano XXX. redovno savjetovanje Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu, 30. studenoga do 2. prosinca 2017.

Od 30. studenoga do 2. prosinca 2017. u Opatiji je održano XXX. redovno savjetovanje Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu na temu Implementacija europskih konvencijskih standarda u hrvatsko kazneno i prekršajno pravo.

Pročitaj više

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji objavljenog u Narodnim novinama broj 104/2017 od 25. 10. 2017. godine na radno mjesto stručni savjetnik u Uredu ravnatelja primljen je Lovro Balaša.

Poziv za prijave na radionicu “Učinkovita zaštita temeljnih prava: djelotvorna sudska zaštita u području zaštite potrošača, zakona o azilu i migracijama i zaštiti podataka“, Firenca, 5. i 6. ožujka 2018.

Sveučilište u Trentu, u suradnji sa Sveučilištem u Versaillesu, poljskim Institutom za pravne studije, Sveučilištem u Amsterdamu i pravosudnim akademijama iz Hrvatske, Irske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Španjolske provodi projekt 'Put k učinkovitom pravosuđu u Europi (RE-Jus): Stručno usavršavanje sudaca usmjereno učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava'.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2018. godini - Rok za dostavljanje prijava: 15. prosinca 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za sudjelovanje u Programu razmjena EJTN-a u 2018. godini. 

Pročitaj više

Održan Okrugli stol „Republika Hrvatska - 20 godina pred Europskim sudom za ljudska prava,“ Zagreb, Novinarski dom, 9. studenoga 2017.

U zajedničkoj organizaciji Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, Hrvatske odvjetničke komore (Odvjetničke akademije) i Pravosudne akademije, u Zagrebu je 9. studenoga 2017. održan Okrugli stol „Republika Hrvatska - 20 godina pred Europskim sudom za ljudska prava.“

Pročitaj više

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa izabran za predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE)

Na plenarnoj sjednici Savjetodavnog vijeća europskih sudaca koja je održana 9. studenoga 2017. u Strasbourgu, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Đuro Sessa izabran je za predsjednika ovog tijela.

Pročitaj više

Posjet izaslanstva visokih pravosudnih dužnosnika Nepala

Predstavnici Pravosudne akademije, u suradnji sa Ministarstvom pravosuđa, primili su u četvrtak, 9. studenog 2017. godine izaslanstvo sudaca Vrhovnog suda Nepala, predstavnika Pravosudne akademije Nepala i Glavnog tužiteljstva te ostalih visokih nepalskih pravosudnih dužnosnika.

Pročitaj više

Radionica o strukturiranom razgovoru za članove Državnog sudbenog vijeća i Povjerenstva za završni ispit, Zagreb, 8. studenoga 2017.

Dana 8. studenoga 2017. Pravosudna akademija, u suradnji s njemačkom Zakladom Hanns-Seidel, organizira jednodnevnu radionicu o strukturiranom razgovoru. Radionica je namijenjena članovima Državnog sudbenog vijeća i Povjerenstva za završni ispit u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Pročitaj više

Najava XXX. redovnog savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu

U Opatiji će se od 30. studenoga do 2. prosinca 2017. održati XXX. redovno savjetovanje Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu na temu Implementacija europskih konvencijskih standarda u hrvatsko kazneno i prekršajno pravo.

Pročitaj više

Održano predavanje Michaela Hausnera, “Korupcija i borba protiv korupcije u Njemačkoj”, Zagreb, 7. studenoga 2017.

Dana 7. studenoga 2017. u Zagrebu je organizirano predavanje Michaela Hausnera, bivšeg državnog tajnika u pokrajinskom Ministarstvu pravosuđa SR Njemačke. Predavanje na temu “Korupcija i borba protiv korupcije u Njemačkoj” zajednički su organizirali Pravosudna akademija, njemačka Zaklada Hanns-Seidel i Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u okviru ovogodišnje suradnje Akademije i Zaklade.

Pročitaj više

Održano godišnje savjetovanje sudaca i sudskih savjetnika trgovačkih sudova, Mošćenička Draga, 26.-27. listopada 2017.

U organizaciji Visokog trgovačkog suda i Pravosudne akademije, a uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te međuvladine organizacije IDLO (International Development Law Organization) u Mošćeničkoj Dragi je 26. i 27. listopada 2017. održano godišnje Savjetovanje sudaca i sudskih savjetnika trgovačkih sudova. Tema ovogodišnjeg, 16. po redu savjetovanja, bilo je insolvencijsko pravo.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „stručni savjetnik u Uredu ravnatelja“ - 1 izvršitelj na određeno vrijeme do povratka radnice s rodiljnog dopusta uz probni rad od tri (3) mjeseca

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pročitaj više

Održan kongres povodom obilježavanja 25. godišnjice Akademije za europsko pravo (ERA), Trier, 19.-20. listopada 2017.

Dana 19. i 20. listopada u Trieru je svečano obilježena 25. godišnjica rada ERA-e pod nazivom „Autoritet EU prava – da li još vjerujemo u njega“, a prije kongresa održan je zajednički sastanak Savjetodavnog odbora i Upravnog odbora ERA-e.

Pročitaj više

RASPORED USMENOG DIJELA ZAVRŠNOG ISPITA U DRŽAVNOJ ŠKOLI ZA PRAVOSUDNE DUŽNOSNIKE (6. – 20. studenog 2017.) DVORANE 410 i 702

Obavještavamo Vas da će se usmeni dio završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike održavati od 6. do 20. studenog 2017., ponedjeljkom, utorkom i petkom, u dvoranama 410, IV. kat i 702, VII. kat, Ministarstvo pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49, Zagreb, sa početkom u 13:00 sati i to za kazneno pravo na dane 7. i 14. studenog 2017., a za građansko pravo na dane 6., 10., 13., 17. i 20. studenog 2017. prema rasporedu u priloženim tablicama.

Pročitaj više

Posjet izaslanstva austrijskih kandidata za suce i državne odvjetnike Pravosudnoj akademiji, 10. listopada 2017.

Dana 10. listopada 2017. Pravosudnu akademiju posjetilo je austrijskog izaslanstvo sastavljeno od pedesetak budućih sudaca i državnih odvjetnika predvođeno dr. Gerhardom Jelinekom, predsjednikom Prizivnog suda u Beču. Nakon uvodnih predstavljanja, dr. Jelinek je objasnio da svaka generacija budućih sudaca i državnih odvjetnika u Austriji tijekom svog osposobljavanja za karijeru pravosudnog dužnosnika posjeti jednu državu u Europi te je ove godine za posjet odabrana Hrvatska. Cilj takvih posjeta je upoznavanje s različitim pravosudnim sustavima u Europi.

Pročitaj više

Studijsko putovanje u okviru Projekta iz prijelaznog instrumenta "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje (CRO EULAW)“

U razdoblju od 2. – 6. listopada 2017. godine deset pravosudnih dužnosnika i dva predstavnika Pravosudne akademije sudjelovali su u studijskom posjetu u Španjolskoj u okviru Projekta iz prijelaznog instrumenta (CRO EULAW). 

Pročitaj više

Program stručnog usavršavanja za pravnike-lingviste, pravne prevoditelje i sudske tumače na Pravnom fakultetu u Zagrebu

Pravni fakultet u Zagrebu će u akademskoj godini 2017/18 organizirati program stručnog usavršavanja za pravnike-lingviste i prevoditelje, namijenjen svim pravnicima i prevoditeljima koji se u svome radu susreću s pravnim prevođenjem, te budućim pravnicima-lingvistima i prevoditeljima u institucijama EU. Rok za prijave je 9. listopada 2017. Dodatne informacije možete pogledati ovdje.

Održana međunarodna znanstvena konferencija povodom obilježavanja 20. godišnjice albanske Škole za suce i državne odvjetnike, Tirana, 2. listopada 2017.

Dana 2. listopada u Tirani je svečano obilježena 20. godišnjica albanske Škole za suce i državne odvjetnike. Tim je povodom albanska Škola organizirala međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom „Sudstvo i državno odvjetništvo u europskoj perspektivi“.

Pročitaj više

Organiziran seminar o sudačkoj etici u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer, Pravosudna akdemija, Zagreb, 28. i 29. rujna 2017.

Pravosudna akademija, u suradnji s njemačkom Zakladom Konrad Adenauer, organizira seminar o sudačkoj etici koji se održava u Zagrebu 28. i 29. rujna. Osim hrvatskih sudca, na seminaru sudjeluju i suci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Pročitaj više

Drugi posjet stranih pravosudnih dužnosnika Hrvatskoj u okviru ovogodišnjeg Programa razmjene EJTN-a, 25. rujna - 6. listopada 2017., Zagreb i Pula.

U okviru programa razmjene EJTN-a Pravosudna akademija u razdoblju od 25. rujna do 6. listopada ove godine organizira drugi ovogodišnji dvotjedni posjet pravosudnih dužnosnika iz država članica Europske unije Hrvatskoj. U posjetu sudjeluje devetero sudaca i državnih odvjetnika iz Francuske, Italije, Latvije, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije koji će tijekom boravka u Hrvatskoj posjetiti Zagreb i Pulu. Program obuhvaća posjete općinskim, županijskim i prekršajnim sudovima, općinskim i županijskim državnim odvjetništvima, Vrhovnom i Ustavnom sudu, USKOK-u i Zatvoru u Zagrebu.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskom posjetu Agenciji Europske unije za temeljna prava (FRA) i UN uredu za droge i kriminal (UNODC) u organizaciji EJTN-a, Beč, 14. i 15. prosinca 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskom posjetu Agenciji Europske unije za temeljna prava (FRA) i UN uredu za droge i kriminal (UNODC) u Beču, 14. i 15. prosinca 2017. Cilj studijskog posjeta je upoznati polaznike s radom navedenih institucija u pravnom kontekstu. Neke od tema o kojima će biti riječi su Povelja o temeljnim pravima Europske unije, rad Agencije Europske unije za temeljna prava u području suzbijanja diskriminacije, zaštita prava LGBT populacije, pristupa pravosuđu, azila i migracija, zločina iz mržnje, prava djeteta i zaštite podataka. 

Pročitaj više

Najava 1. hrvatskog kongresa „Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti“

U Osijeku će se od 3. do 5. studenoga održati 1. hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti“. Kongres organizira Pravni fakultet u Splitu uz suorganizatora Hrvatsku liječničku komoru.

Pročitaj više

Svečano otvoren projekt „Jačanje stručnog usavršavanja u pravosuđu kroz twinning“, Tbilisi, Gruzija, 19. rujna 2017.

Dana 19. rujna 2017. u Tbilisiju u Gruziji održano je svečano otvaranje projekta „Jačanje stručnog usavršavanja u pravosuđu kroz twinning“ vrijednog 800.000 eura. Korisnik ovog projekta je Visoka škola za pravosuđe Gruzije, a provodi ga projektni konzorcij koji čine Sudska uprava Latvije kao vodeći partner, dok su prateći partneri francuska Škola za suce i državne odvjetnike (koju predstavlja francuska Institucija za međunarodnu pravosudnu suradnju) i Pravosudna akademija Republike Hrvatske.

Pročitaj više

Održan seminar u okviru projekta „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“, Pravosudna akademija, Zagreb, 6.-8. rujna 2017.

Od 6. do 8. rujna 2017. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar u okviru projekta „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“ u Zagrebu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na interaktivni pravno–jezični seminar „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“, Lisabon, 11. - 14. prosinca 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u okviru projekta „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima: organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ organizira seminar „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“ koji će se održati u Lisabonu od 11. do 14. prosinca 2017.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu “Ususret učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava u području zaštite podataka“, Pariz-Versailles, 4 i 5. prosinca 2017.

Sveučilište u Trentu, u suradnji sa Sveučilištem u Versaillesu, poljskim Institutom za pravne studije, Sveučilištem u Amsterdamu i pravosudnim akademijama iz Hrvatske, Irske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Španjolske provodi projekt 'Put k učinkovitom pravosuđu u Europi (RE-Jus): Stručno usavršavanje sudaca usmjereno učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava' (Roadmap to European effective justice (RE-Jus): judicial training ensuring effective redress to fundamental rights violations). Projekt se financira iz sredstava Programa pravosuđe Europske unije, a obuhvaća osposobljavanje nacionalnih sudaca i drugih pravnika vezano uz ostvarivanje temeljnih prava u Europskoj uniji, fokusirajući se na sljedeća tri područja: prava potrošača, zaštita podataka i migracije.

Pročitaj više

Poziv na seminar o antidskriminacijskom pravu Europske unije, 4. – 6. prosinca 2017., Trier

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seriju seminara iz područja suzbijanja diskriminacije, odnosno Direktiva 2000/78 i 2000/43 (rasna diskriminacija, diskriminacija na osnovi dobi, invaliditeta, vjeroispovijesti i spolne orijentacije).

Pročitaj više

Pravosudna akademija potpisala ugovor za projekt „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike, savjetnike i službenike u pravosuđu“, Zagreb, 6. rujna 2017.

Dana 6. rujna 2017. u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava u Zagrebu potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) za provedbu projekta „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike, savjetnike i službenike u pravosuđu“ vrijedan više od 4,7 milijuna kuna.

Pročitaj više

Radionica „EU zakonodavstvo o prirodi - zaštita mjesta propisana direktivama o staništima i pticama“, Barcelona, 27. - 29. studenoga 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Europskom komisijom, organizira radionicu pod nazivom „EU zakonodavstvo o prirodi - zaštita mjesta propisana direktivama o staništima i pticama“ (EU nature legislation – site protection under habitats and birds directives).

Pročitaj više

Poziv na seminar o antidskriminacijskom pravu Europske unije, 6. i 7. studenoga 2017., Lisabon

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seriju seminara iz područja suzbijanja diskriminacije, odnosno Direktiva 2000/78 i 2000/43 (rasna diskriminacija, diskriminacija na osnovi dobi, invaliditeta, vjeroispovijesti i spolne orijentacije).

Pročitaj više

Seminar “Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi. Fokus na pravima građana EU-a“, Barcelona, 6. i 7. studenoga 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA) provodi projekt „Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi“ financiran od strane Europske unije. Projekt ima za cilj uputiti na primjenu i tumačenje Povelje te naglasiti njezinu važnost u svakodnevnom radu sudaca i ostalih pravnika praktičara.

Pročitaj više

Oglas za radno mjesto u Europskoj mreži centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN)

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) oglasila je slobodno radno mjesto – projektni menadžer, mjesto rada u Bruxellesu.

Pročitaj više

Priručnik za pravne praktičare „Pravo u području ravnopravnosti spolova u praksi“

Pravosudna akademija je u 2017. godini u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, u okviru Twinning projekta „Podrška ravnopravnosti spolova“, organizirala ciklus seminara u trajanju od jednog dana na temu „Ravnopravnost spolova u pravu EU i njegova primjena u Republici Hrvatskoj“.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije posvećene pravima osoba s invaliditetom u europskom pravu i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu, Prag, 9.-10. listopada 2017.

Ovaj seminar polaznicima će dati priliku za razumijevanje ključnih načela i pojmova sadržanih u Konvenciji te njezine poveznice s europskim i nacionalnim pravom. Također će se analizirati europski pravni akti koji se odnose na pitanja uređena Konvencijom. 

Pročitaj više

Održana radionica „Umijeće suđenja - nepravne vještine u funkciji uspješnog suđenja“ u suradnji sa zakladom Hanns Seidel, Zagreb, 13.-14. srpnja 2017.

Dana 13. i 14. srpnja 2017. održana je radionica pod naslovom „Umijeće suđenja - nepravne vještine u funkciji uspješnog suđenja“. Radionicu je organizirala Pravosudna akademija u suradnji s njemačkom Zakladom Hanns Seidel. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima, Bruxelles, 4.-5. prosinca 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima“ koji će se održati u Bruxellesu 4. i 5. prosinca 2017. 

Pročitaj više

Makedonski suci posjetili Pravosudnu akademiju, Zagreb, 6. srpnja 2017.

Dana 6. srpnja 2017. predstavnici Pravosudne akademije održali su sastanak s makedonskim sucima, članovima Udruge sudaca iz Skopja, koji su od 3. do 7. srpnja 2017. boravili u radnom posjetu Hrvatskoj. Posjet je organiziran posredstvom Udruge hrvatskih sudaca (UHS), a uz potporu TAIEX-a, s ciljem da se članovi Udruge sudaca iz Skopja pobliže upoznaju s hrvatskim pravosuđem te organizacijom i ulogom UHS-a.

Pročitaj više

Radionice „EU zakonodavstvo o prirodi - zaštita mjesta propisana direktivama o staništima i pticama“, Sofija, 18. - 20. rujna 2017. i Trier, od 4. - 6. listopada 2017

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Europskom komisijom, organizira dvije identične radionice pod nazivom „EU zakonodavstvo o prirodi - zaštita mjesta propisana direktivama o staništima i pticama“ (EU nature legislation – site protection under habitats and birds directives).

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. st.1. i st. 2. Zakona o poticanju zapošljavanja („Narodne novine“ br. 57/12, 120/12, 16/17) , Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 20. do 28. lipnja 2017., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Godišnja konferencija Mreže HELP Vijeća Europe, Strasbourg, 19. i 20. lipnja 2017.

Vijeće Europe 19. i 20. lipnja ove godine održava redovitu godišnju konferenciju Mreže HELP, koja podržava države članice Vijeća Europe u provedbi Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (EKLJP) na nacionalnoj razini. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na interaktivni pravno–jezični seminar „Prekogranički građanski postupak: Uredba Bruxelles Ia“ Trier, 25. - 28. rujna 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u okviru projekta „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima: organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ organizira seminar pod nazivom „Prekogranički građanski postupak: Uredba Bruxelles Ia“ koji će se održati u Trieru, 25. - 28. rujna 2017.

Pročitaj više

Izaslanstvo austrijskih sudaca, državnih odvjetnika i vježbenika u pravosudnim tijelima posjetilo Pravosudnu akademiju, Zagreb, 8. lipnja 2017.

Dana 8. lipnja 2017. izaslanstvo austrijskih sudaca, državnih odvjetnika i vježbenika u pravosudnim tijelima, predvođeno dr. Manfredom Scariom, predsjednikom Višeg prizivnog suda iz Graza, posjetilo je Pravosudnu akademiju. Posjet je organiziran u okviru studijskog posjeta pravosudnih dužnosnika i budućih sudaca iz saveznih država Štajerske i Koruške Hrvatskoj. 

Pročitaj više

Predstavnici Ministarstva europskih integracija, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Albanije posjetili Pravosudnu akademiju, Zagreb, 7. lipnja 2017.

Dana 7. lipnja 2017. predstavnici Pravosudne akademije primili su dužnosnike Ministarstva europskih integracija, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Albanije koji borave u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2017. su okviru Twinning projekta “Podrška reformi državne službe u Albaniji“. Posjet je organizirala je Državna škola za javnu upravu (DŠJU) u suradnji s Centrom izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitaj više

Poziv za prijave – specijalizirane razmjene EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u specijaliziranim razmjenama.

Pročitaj više

Seminar “Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“, Solun, 21. i 22. rujna 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar „Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“ (Ecomomics for EU Competition Law: a necessary tool for the national judge), koji će se održati 21. i 22. rujna 2017. u Solunu.

Pročitaj više

Poziv na seminar o ravnopravnosti spolova u europskom pravu, 5. i 6. listopada 2017., Firenca

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seriju seminara posvećenih europskom pravu u području ravnopravnosti spolova. Treći u okviru ove serije seminara održat će se u Firenci 5. i 6. listopada 2017., a za polaznike iz Hrvatske predviđena su 2-3 mjesta.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Prethodni postupak u pravu Europske unije“, Königs Wusterhause, Njemačka, 26.-27. listopada 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Prethodni postupak u pravu Europske unije“ koji će se održati u Njemačkoj (Königs Wusterhause) 26. i 27. listopada 2017. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare u organizaciji EJTN-a u studenome 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare „Ljudska prava u pravu Europske unije“ u Njemačkoj (Wustrau), od 13. do 17. studenoga 2017. i „Vokabular u području azila i migracija“ u Italiji (Scandicci) od 29. studenoga do 1. prosinca 2017. 

Pročitaj više

Održan seminar „Djelotvorna sudska zaštita – Građansko-pravni aspekt“

Dana 29. i 30. svibnja 2017. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar „Djelotvorna sudska zaštita – Građansko-pravni aspekt“ u okviru projekta ACTIONES koji se financira iz sredstava Europske unije i posvećen je edukaciji sudaca iz područja primjene Povelje EU-a o temeljnim pravima.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pravo intelektualnog vlasništva“, Bukurešt, 20.-21. rujna 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) u suradnji s rumunjskim Nacionalnim pravosudnim institutom (NIM) organizira seminar pod nazivom „Pravo intelektualnog vlasništva“ koji će se održati u Bukureštu 20. i 21. rujna 2017. 

Pročitaj više

Poziv za prijave za sudjelovanje u programu AIAKOS koji je namijenjen pravosudnim dužnosnicima na početku karijere

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) i ove godine organizira Program razmjene namijenjen mlađim pravosudnim dužnosnicima. Hrvatska ima na raspolaganju ukupno četiri mjesta za svoje polaznike, od toga dva za suce (Francuska i Poljska) u terminu od 20. do 24. studenoga 2017.

Pročitaj više

Poziv kaznenim sucima za prijave na seminar u okviru projekta „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“, Suceava, Rumunjska, 26.-28. lipnja 2017.

Pravosudna akademija je pridruženi partner Ministarstvu pravosuđa Rumunjske u projektu „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“. Cilj projekta je poboljšati znanje i vještine sudaca u području jačanja procesnih prava osumnjičenih ili optuženih osoba u kaznenom postupku (Direktiva 2010/64/EU o pravu na tumačenje i prevođenje u kaznenim postupcima i Direktiva 2012/13/EU o pravu na informiranje u kaznenom postupku).

Pročitaj više

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizirala je 15. i 16. svibnja 2017. sastanak Radne skupine „Programi“ u Hotelu Adria u Dubrovniku.

Nakon izvješća Wojciecha Postulskog, generalnog tajnika EJTN-a na sastanku se između ostaloga, raspravljalo o pisanim izvješćima o upravnim, građanskim, kaznenim i lingvističkim projektima, ljudskim pravima i temeljnim slobodama, THEMIS-u, Katalogu i Katalogu +, o webinarima, bazi podataka stručnjaka, evaluacijama, ljetnoj školi te o pripremi radionica na skorašnjoj Općoj skupštini na Malti.

Pročitaj više

Dana 11. i 12. svibnja 2017. u organizaciji Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Pravosudne akademije u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji, održan je seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2017.“.

Seminar je otvorila Ana Garačić, zamjenica predsjednika i predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ujedno moderatorica seminara. Prisutnima su se obratili i ravnateljica Pravosudne akademije, Andrea Posavec Franić, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske, Dinko Cvitan te predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Branko Hrvatin. Ispred Ministarstva pravosuđa na okruglom stolu prisustvovao je Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. st.1. i st. 2. Zakona o poticanju zapošljavanja („Narodne novine“ br. 57/12, 120/12, 16/17) , Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 08. do 16. svibnja 2017., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Održana svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike, Zagreb 27. travnja 2017.

Dana 27. travnja 2017. u hotelu Westin održana je svečanost dodjele potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Polaganju završnog ispita u Državnoj školi, u skladu sa čl. 33.a Zakona o Pravosudnoj akademiji (NN 153/09, 127/10 i 85/15), pristupile su osobe koje nisu pohađale Školu, a koje su nakon položenog pravosudnog ispita najmanje četiri godine radile na pravnim poslovima.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare u organizaciji EJTN-a u rujnu i listopadu 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare „Pravo tržišnog natjecanja“ u Beču, od 11. do 13. rujna 2017., „Ljudska prava u EU pravu“ u Rigi, od 9. do 13. listopada 2017. i „Zaštita podataka“ u Slovačkoj, Omšenie, od 18. do 20. listopada 2017.

Pročitaj više

Poziv za podnošenje prijava za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

Poziv za podnošenje prijava za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

OGLEDNI PRIMJERAK PISANOG ISPITA KAZNENO
(Ogledni primjerak pisanog ispita za građansku granu prava kao i onaj za kaznenu granu prava sadrži pitanja i za suce i za državne odvjetnike)

OGLEDNI PRIMJERAK PISANOG ISPITA GRAĐANSKO
(Ogledni primjerak pisanog ispita za građansku granu prava kao i onaj za kaznenu granu prava sadrži pitanja i za suce i za državne odvjetnike)

POPIS LITERATURE ZAVRŠNI ISPIT - TRAVANJ 2017.

Poziv za prijave na interaktivni pravno–jezični seminar „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“, Trier, 10. do 13. srpnja 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u okviru projekta „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima: organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ organizira seminar „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“ koji će se održati u Trieru od 10. do 13. srpnja 2017.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu “Ususret učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava u području azila i useljeništva “, Trento, 2. i 3. listopada 2017.

Sveučilište u Trentu, u suradnji sa Sveučilištem u Versaillesu, poljskim Institutom za pravne studije, Sveučilištem u Amsterdamu i pravosudnim akademijama iz Hrvatske, Irske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Španjolske provodi projekt 'Put k učinkovitom pravosuđu u Europi (RE-Jus): Stručno usavršavanje sudaca usmjereno učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava' (Roadmap to European effective justice (RE-Jus): judicial training ensuring effective redress to fundamental rights violations). Projekt se financira iz sredstava Programa pravosuđe Europske unije, a obuhvaća osposobljavanje nacionalnih sudaca i drugih pravnika vezano uz ostvarivanje temeljnih prava u Europskoj uniji, fokusirajući se na sljedeća tri područja: prava potrošača, zaštita podataka i migracije.

Pročitaj više

Najava objave javnog poziva za predlaganje kandidata za suca Međunarodnog kaznenog suda

Ovim putem Vas obaviještavamo da će Vlada Republike Hrvatske uskoro započeti s postupkom odabira kandidata Republike Hrvatske za mjesto suca Međunarodnog kaznenog suda (dalje u tekstu: MKS) u koju svrhu će Ministarstvo pravosuđa objaviti javni poziv za predlaganje kandidata za suca MKS-a. Izbori će se održati u prosincu ove godine na 16. skupštini stranaka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda (dalje u tekstu: Statut). Tom prilikom će biti odabrano šest sudaca za razdoblje 2018. – 2027. Očekuje se da će pri izboru prednost imati ženski kandidati budući da su pet od šest sudaca kojima ističe mandat krajem ove godine žene.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pravo na azil i međunarodnu zaštitu“, Rim, 19.-21. travnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pravo na azil i međunarodnu zaštitu“ koji će se održati u Rimu od 19. do 21. travnja 2017. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pribavljanje isprava i prikupljanje dokaza u inozemstvu“, Barcelona, 13.-14. srpnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pribavljanje isprava i prikupljanje dokaza u inozemstvu“ koji će se održati u Barceloni 13. i 14. srpnja 2017. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Vokabular kibernetičkog kriminala“, Lublin, Poljska, 5.-7. srpnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvistički seminar pod nazivom „Vokabular kibernetičkog kriminala“ koji će se održati u Lublinu u Poljskoj od 5. do 7. srpnja 2017. 

Pročitaj više

Poziv na seminar o ravnopravnosti spolova u europskom pravu, 12. i 13. lipnja 2017., Krakov

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seriju seminara posvećenih europskom pravu u području ravnopravnosti spolova. Drugi u okviru ove serije seminara održat će se u Krakovu 12. i 13. lipnja 2017., a za polaznike iz Hrvatske predviđena su 2-3 mjesta. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije posvećene pravima osoba s invaliditetom u europskom pravu i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu, Trier, 7.-9. lipnja 2017.

Ovaj seminar polaznicima će dati priliku za razumijevanje ključnih načela i pojmova sadržanih u Konvenciji te njezine poveznice s europskim i nacionalnim pravom. Također će se analizirati europski pravni akti koji se odnose na pitanja uređena Konvencijom. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na interaktivne pravno–jezične seminare „Prekogranički građanski postupak: Uredba Bruxelles Ia“ Bordeaux, Francuska, 15. - 18. svibnja 2017. i „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“, Moletai, Litva, 29. svibnja – 1. lipnja 2017

Akademija za europsko pravo (ERA), u okviru projekta „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima: organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ organizira sljedeće seminare:
1) „Prekogranički građanski postupak: Uredba Bruxelles Ia“, Bordeaux, 15. - 18. svibnja 2017. I
2) „Europsko obiteljsko pravo: Uredba Bruxelles IIa“, Moletai, Litva, 29. svibnja -1. lipnja 2017.

Pročitaj više

Seminar “Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi. Fokus na pravima građana EU-a“, Bukurešt, 15. i 16. svibnja 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA) provodi projekt „Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi“ financiran od strane Europske unije. Projekt ima za cilj uputiti na primjenu i tumačenje Povelje te naglasiti njezinu važnost u svakodnevnom radu sudaca i ostalih pravnika praktičara. 

Pročitaj više

Najava seminara “Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2017.”, Opatija, 11. i 12. svibnja 2017.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2017.”, koji će se održati 11. i 12. svibnja 2017. (četvrtak i petak), u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta, Opatija, Viktora Cara Emina 6.

Pročitaj više

Izabrani polaznik na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem javnog poziva za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Biltenu broj 206 Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izabrana je Marijana Jukić.

Izaslanstvo visokih predstavnika sudbene i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike posjetilo Pravosudnu akademiju, Zagreb, 24. veljače 2017.

Dana 24. veljače 2017. predstavnice Pravosudne akademije primile su izaslanstvo visokih predstavnika sudbene i zakonodavne vlasti Kirgiske Republike, koje je u Hrvatskoj boravilo u okviru projekta Europske unije „Podrška vladavini prava u Kirgiskoj Republici“. 

Pročitaj više

Pravno–jezični seminar „Uredba Bruxelles IIa (europsko obiteljsko pravo)“, Budimpešta, 25. - 28. travnja 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u okviru projekta „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima: organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ organizira seminar koji će se održati od 25. do 28. travnja 2017. u Budimpešti.

Pročitaj više

RASPORED USMENOG DIJELA ZAVRŠNOG ISPITA U DRŽAVNOJ ŠKOLI ZA PRAVOSUDNE DUŽNOSNIKE (6. – 31. ožujka 2017.) DVORANA 701

Obavještavamo Vas da će se usmeni dio završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike održavati od 6. do 31. ožujka 2017., ponedjeljkom, utorkom i petkom, dvorana 701, VII. kat, Ministarstvo pravosuđa, Ulica grada Vukovara 49, Zagreb, sa početkom u 13:00 sati i to za kazneno pravo na dane 6., 10., 14., 20., 24. i 28. ožujka 2017., a za građansko pravo na dane 7., 13., 17., 21., 27. i 31. ožujka 2017. prema rasporedu u priloženim tablicama.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Bruxelles, 8.-12. svibnja 2017. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Bukurešt, 12.-16. lipnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Bruxelles od 8. do 12. svibnja 2017. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Bukureštu od 12. do 16. lipnja 2017.

Pročitaj više

Poziv zainteresiranim sucima za uključivanje u međunarodne aktivnosti Pravosudne akademije – Rok za dostavu prijava 28. veljače 2017.

Pravosudna akademija (PA) redovito sudjeluje u pripremi i provedbi međunarodnih projekata, kao i ostalih međunarodnih aktivnosti u području stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika. U tom pogledu često je potrebno uključiti hrvatske pravosudne dužnosnike u svojstvu stručnjaka u provedbu projekata te organizaciju seminara, radionica i studijskih posjeta i razmjena.

Pročitaj više

Europska komisija objavila Izvješće o izobrazbi pravnika praktičara iz područja europskog prava za 2015. godinu

Europska komisija objavila je peto izvješće o stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika i ostalih pravnika praktičara u Europskoj uniji pod naslovom European Judicial Training 2016. Izvješće sadrži podatke o edukaciji pravnika praktičara iz područja europskog prava i pravnih sustava država članica Unije organiziranoj u 2015. godini.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 19. do 27. siječnja 2017., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu “Ususret učinkovitom pravosuđu u zaštiti potrošača“, Varšava, 19.-20. lipnja 2017.

Sveučilište u Trentu, u suradnji sa Sveučilištem u Versaillesu, poljskim Institutom za pravne studije, Sveučilištem u Amsterdamu i pravosudnim akademijama iz Hrvatske, Irske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Španjolske provodi projekt 'Put k učinkovitom pravosuđu u Europi (RE-Jus): Stručno usavršavanje sudaca usmjereno učinkovitom rješavanju povreda temeljnih prava' (Roadmap to European effective justice (RE-Jus): judicial training ensuring effective redress to fundamental rights violations). Projekt se financira iz sredstava Programa pravosuđe Europske unije, a obuhvaća osposobljavanje nacionalnih sudaca i drugih pravnika vezano uz ostvarivanje temeljnih prava u Europskoj uniji, fokusirajući se na sljedeća tri područja: prava potrošača, zaštita podataka i migracije.

Pročitaj više

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 82/2016 od 14.09.2016., na radno mjesto načelnik Odjela za financije i računovodstvo primljena je gospođa Franka Janković.

Poziv za stažiranje u Europskom patentnom uredu (EPO) u Münchenu, 6.-30. lipnja 2017.

Europski patentni ured (EPO) i ove godine sucima iz država potpisnica Europske patentne konvencije nudi mogućnost stažiranja u žalbenom vijeću Ureda. Stažiranje će se odvijati od 6. do 30. lipnja 2017., a rok za prijave je 23. siječnja 2017.

Pročitaj više

Predavanje suca Suda Europske Unije i profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof.dr.sc. Siniše Rodina – „Formulacija prethodnog pitanja“

Dana 28. prosinca 2016. godine u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, s početkom u 13:00 sati, prof.dr.sc. Siniša Rodin, sudac pri Sudu Europske unije te profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje pod nazivom: „Formulacija prethodnog pitanja“. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Madrid, 13.-17. ožujka 2017. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Barcelona, 24.-28. travnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Madridu od 13. do 17. ožujka 2017. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Barceloni od 24. do 28. travnja 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“, Valletta, 24.-25. travnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“ koji će se održati u Valletti na Malti, 24. i 25. travnja 2017.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Sukob normi propisa u primjeni temeljnih prava““, Rim, 2.-3. ožujka 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Sukob normi propisa u primjeni temeljnih prava“ koji će se održati u Rimu 2. i 3. ožujka 2017.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Europsko radno pravo“, Lisabon, 3.-4. travnja 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Europsko radno pravo“ koji će se održati u Lisabonu 3. i 4. travnja 2017.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Zaštita podataka i pravo na privatnost“, Lisabon, 23.-24. ožujka 2017.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Zaštita podataka i pravo na privatnost“ koji će se održati u Lisabonu 23. i 24. ožujka 2017.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2017. godini

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u 2017. godini kojim su ponuđeni sljedeći posjeti:

Pročitaj više

Poziv kaznenim sucima za uključivanje u projekt „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“ u svojstvu stručnjaka – Rok za dostavu prijava 16. siječnja 2017.

Pravosudna akademija je pridruženi partner Ministarstvu pravosuđa Rumunjske u projektu „Obuka sudaca u području osiguravanja prava građana EU-a u kaznenim postupcima“. U tom svojstvu Pravosudna akademija pruža podršku Ministarstvu pravosuđa Rumunjske u izboru hrvatskog suca koji će sudjelovati u projektu u svojstvu stručnjaka. Cilj projekta je poboljšati znanje i vještine sudaca u području jačanja procesnih prava osumnjičenih ili optuženih osoba u kaznenom postupku (Direktiva 2010/64/EU o pravu na tumačenje i prevođenje u kaznenim postupcima i Direktiva 2012/13/EU o pravu na informiranje u kaznenom postupku).

Pročitaj više

Seminar “Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“, Lisabon, 8. i 9. svibnja 2017.

Akademija za europsko pravo (ERA), u suradnji s Centrom za pravne studije iz Lisabona organizira seminar „Ekonomija za pravo tržišnog natjecanja Europske unije: potrebne vještine za nacionalne suce“ (Ecomomics for EU Competition Law: a necessary tool for the national judge), koji će se održati 8. i 9. svibnja 2017. u Lisabonu.

Pročitaj više

Održana Međunarodna konferencija o kibernetičkom kriminalu, Zagreb, 8. i 9. prosinca 2016.

Dana 8. i 9. prosinca 2016. u Zagrebu je održana Međunarodna konferencija o kibernetičkom kriminalu. Konferencija je organizirana u suradnji Regionalnog centra za edukaciju pravosudnih dužnosnika o suzbijanju kibernetičkog kriminala koji djeluje pri Pravosudnoj akademiji Republike Hrvatske, Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council) i njemačke Zaklade GIZ.

Pročitaj više

Poziv svim zainteresiranim sucima za sudjelovanje u e-tečaju „Pravila Europske unije o državnim potporama i nacionalni suci: materijalna i proceduralna pitanja.“

Španjolska Pravosudna škola otvorila je poziv za prijave na tečaj „Pravila Europske unije o državnim potporama i nacionalni suci: materijalna i proceduralna pitanja“ - Online tečaj i seminar za suce o europskom pravu tržišnog natjecanja.

Pročitaj više

Čestitka

Poštovani suradnici, kolege i prijatelji,

radujemo se budućoj suradnji u našim novim aktivnostima stručnog usavršavanja i predstojećim projektima u 2017. godini

Želimo vam sretne i vesele blagdane i uspješnu Novu 2017. godinu!

                                                                                                                                                                                             
Pravosudna akademija

Poziv na okrugli stol "Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba", Kuća Europe, Zagreb, 14. prosinca 2016.

U sklopu nacionalne kampanje Stop krivotvorinama i piratstvu na Internetu održati će se okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo - izazovi digitalnog doba“ 14. prosinca 2016. od 9.30 do 12.30 h u dvorani Kuće Europe, Augusta Cesarca 6, Zagreb.

Pročitaj više

Poziv za prijave na jezični seminar „Njemačka terminologija u području pravosudne suradnje u građanskim stvarima, s naglaskom na obiteljsko i nasljedno pravo, Portorož, 27. – 31. ožujka 2017.

U okviru projekta „Učenje stranih jezika struke za učinkovito funkcioniranje pravosudne suradnje u Europskoj uniji“, čiji je nositelj češka Pravosudna akademija, u 2016. godini u Poljskoj i Češkoj organizirana su i provedena tri (3) jezična seminara, dva (2) za engleski i jedan (1) za njemački jezik te su planirana još tri (3) seminara za 2017. godinu. Ministarstvo pravosuđa RH sudjeluje kao jedan od projektnih, a Pravosudna akademija kao jedan od pridruženih partnera u ovom projektu.

Pročitaj više

Prijave za sudjelovanje u Programu razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2017. godini – VAŽNA UPUTA VEZANA UZ ONLINE POSTUPAK PRIJAVLJIVANJA

Nastavno na poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2017. godini, skrećemo pozornost pravosudnim dužnosnicima da će, ako su uspješno aplicirali, dobiti potvrdu sljedećeg sadržaja: 

Pročitaj više

Poziv na međunarodnu konferenciju "Izbjeglice: Regionalni pristupi globalnim izazovima",Pravni fakultet, Zagreb, 8. i 9. prosinca 2016.

Katedra za Europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i UNESCO-ova katedra za slobodno kretanje osoba, migracije i interkulturalni dijalog organiziraju međunarodnu konferenciju pod naslovom "Refugees: RegionalApproaches to Global Challenges" ("Izbjeglice: Regionalni pristupi globalnim izazovima"). Konferencija će se održati u prostorijama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 8. i 9. prosinca 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Uloga nacionalnih sudaca u parnicama zaštite tržišnog natjecanja u svjetlu Direktive o pravilima naknade štete kod kršenja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja“, Budimpešta, 24.-25. veljače 2017.

Regionalni centar za tržišno natjecanje iz Budimpešte i Odjel za tržišno natjecanje OECD-a organiziraju međunarodni seminar pod nazivom „Uloga nacionalnih sudaca u parnicama zaštite tržišnog natjecanja u svjetlu Direktive o pravilima naknade štete kod kršenja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja“ koji će se održati 24. i 25. veljače 2017. u Budimpešti.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu dugotrajnih razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2017. godini - Rok za dostavljanje prijava: 30. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za sudjelovanje u Programu dugotrajnih razmjena EJTN-a u 2017. godini.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih (dvotjednih) razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2017. godini - Rok za dostavljanje prijava: 30. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih (dvotjednih) razmjena EJTN-a u 2017. godini.

Pročitaj više

Održana svečanost otvaranja projekta Prijelazni instrument "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje“

Dana 4. studenoga 2016., s početkom u 11:00 sati, u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održana je svečanost otvaranja projekta "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje“ (CRO EULAW) koji se financira iz Programa Europske unije za Hrvatsku Prijelazni instrument.

Pročitaj više

Prestižni pravni fakulteti iz SAD-a na prvom EducationUSA LL.M. sajmu u Hrvatskoj, Zagreb, 10. studenoga 2016.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu i mrežom EducationUSA, organizira prvi sajam pravnih poslijediplomskih studijskih programa (LL.M.) američkih visokoobrazovnih institucija, pod nazivom „Education LL.M. sajam“. Sajam će se održati u četvrtak, 10. studenoga 2016. od 18 do 20 sati, u prostorijama Hotela Sheraton Zagreb, a ulaz je slobodan.

Pročitaj više

2. simpozij medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti“, Vodice, 11.-13. studenoga 2016.

Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, uz suorganizaciju Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva pravosuđa, organizira 2. simpozij medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti“.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 25. listopada do 02. studenoga 2016., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Svečanost otvaranja Twinning projekta IPA 2011 "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje“

Dana 4. studenoga 2016., s početkom u 11:00 sati, u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održati će se svečanost otvaranja Twinning projekta IPA 2011 "Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosudnom sustavu kroz unaprjeđenje edukacije o EU pravu i on-line učenje“ (CRO EULAW). Projekt će provoditi Pravosudna akademija kao korisnička institucija u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske i nizozemskim Centrom za međunarodnu pravosudnu suradnju.

Pročitaj više

Poziv na znanstveno-stručni skup “Pravna kultura i obiteljskopravni instituti u suvremenom pravu“, Jean Monnet centar izvrsnosti – Opatija, 28. i 29. listopada 2016.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Akademija pravnih znanosti Hrvatske uz potporu zaklade Hanns Seidel Stiftung organizira znanstveno-stručni skup s temom “Pravna kultura i obiteljskopravni instituti u suvremenom pravu“ 28. i 29. listopada 2016. u Međusveučilišnom centru izvrsnosti Jean Monnet u Opatiji. 

Pročitaj više

Sastavljen Priručnik EJTN-a o metodologiji pravosudne izobrazbe u Europi

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izradila je Priručnik o metodologiji pravosudne izobrazbe u Europi. Prvu verziju Priručnika izradila je EJTN-ova Podskupina za obuku voditelja obrazovnih aktivnosti, a ove godine dopunila ju je nova EJTN-ova Skupina za metode obuke u pravosuđu.

Pročitaj više

Održan seminar "Primjena prava azila u Hrvatskoj i regiji" u suradnji Pravosudne akademije i Zaklade Konrad Adenauer, Zagreb, Pravosudna akademija, 13. i 14. listopada 2016.

Dana 13. i 14. listopada 2016. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar za suce upravnih sudova iz Hrvatske i zemalja regije, suce Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, odvjetnike i pravne stručnjake pod nazivom "Primjena prava azila u Hrvatskoj i regiji". Seminar su organizirali Pravosudna akademija i Zaklada Konrad Adenauer.

Pročitaj više

Seminar u okviru projekta „Planiranje budućnosti za prekogranične obitelji: put suradnje“, Pravni fakultet Osijek, 13. i 14. listopada 2016.

Pravni fakultet u Osijeku, u suradnji s Pravosudnom akademijom, organizira seminar u okviru projekta „Planiranje budućnosti za prekogranične obitelji: put suradnje“, koji se održava 13. i 14. listopada 2016. na Pravnom fakultetu u Osijeku. Nositelj navedenog projekta je Sveučilište u Milanu, a projekt se financira iz Programa pravosuđe Europske unije.

Pročitaj više

Regionalna radionica „Nastavni programi stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika iz područja kibernetičkog kriminala, elektroničkih dokaza i imovinske koristi stečene počinjenjem kaznenih djela putem interneta“, Zagreb, 11. i 12. listopada 2016.

Dana 11. i 12. listopada 2016., Pravosudna akademija, u suradnji s Vijećem Europe, organizira regionalnu konferenciju posvećenu kurikulumima iz područja suzbijanja kibernetičkog kriminala. Polaznici radionice su suci i državni odvjetnici iz država uključenih u rad Regionalnog centra za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika iz područja suzbijanja kibernetičkog kriminala koji djeluje pri Pravosudnoj akademiji. Radionica se organizira kao dio projekta iPROCEEDS koji zajednički provode Vijeće Europe i Europska unija.

Pročitaj više

Organiziran drugi posjet stranih pravosudnih dužnosnika Hrvatskoj u okviru ovogodišnjeg Programa razmjene EJTN-a – Zagreb, Pula, Split 19.-30. rujna 2016.

U okviru programa razmjene EJTN-a Pravosudna akademija je u razdoblju od 19. do 30. rujna ove godine organizirala drugi, ujedno i posljednji, ovogodišnji dvotjedni posjet pravosudnih dužnosnika iz država članica Europske unije Hrvatskoj. U posjetu je sudjelovalo desetero sudaca i državnih odvjetnika iz Belgije, Finske, Francuske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Španjolske koji su tijekom boravka u Hrvatskoj posjetili Zagreb, Pulu i Split.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „načelnik Odjela za financije i računovodstvo“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pročitaj više

Poziv za prijave na pravno-jezični seminar Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Uredba Bruxelles Ia (prekogranični parnični postupci)“, Bukurešt, 05.-08. prosinca 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) provodi projekt iz Programa pravosuđe 2014.-2020. pod nazivom „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima - organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“, u kojem Pravosudna akademija ima status partnera.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Kako provoditi sudske postupke u slučajevima neusklađenosti s europskim pravom zbrinjavanja otpada“, Solun, 30. studenoga – 2. prosinca 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira zadnju u nizu radionica pod nazivom „Kako provoditi sudske postupke u slučajevima neusklađenosti s europskim pravom zbrinjavanja otpada“, koja će se održati u Solunu (Grčka), u razdoblju od 30. studenoga do 2. prosinca 2016.

Pročitaj više

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 55/2016 dana 15.06.2016., na radno mjesto načelnik Odjela za pravne i opće poslove te ljudske potencijale primljena je gospođa Jasenka Matković.

Poziv za prijave na lingvistički seminar iz područja pravosudne suradnje u građanskim stvarima, s naglaskom na obiteljsko pravo, Slovačka, Omšenie, 23. – 27. siječnja 2017.

U okviru projekta „Učenje stranih jezika struke za učinkovito funkcioniranje pravosudne suradnje u Europskoj uniji“, čiji je nositelj češka Pravosudna akademija, u 2016. godini u Poljskoj i Češkoj organizirana su i provedena tri (3) jezična seminara, dva (2) za engleski i jedan (1) za njemački jezik te su planirana još tri (3) seminara za 2017. godinu. Ministarstvo pravosuđa RH sudjeluje kao jedan od projektnih, a Pravosudna akademija kao jedan od pridruženih partnera u ovom projektu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar Akademije za europsko pravo (ERA) - Antidiskriminacijsko pravo Europske unije, Trier, 7.-9. studenoga 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2016. godini objavila je poziv za prijave za zadnji ovogodišnji seminar iz serije o antidiskriminacijskom pravu. Troškove seminara će u potpunosti snositi Europska komisija.

Pročitaj više

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 58/2016 dana 24. lipnja 2016., na radno mjesto stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata primljena je gospođa Ingrid Floigl Lončar.

Poziv za prijave na seminar „Dostava i pribavljanje dokaza u inozemstvu“, Trier, 17.-18. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Dostava i pribavljanje dokaza u inozemstvu“ koji će se održati u Trieru 17. i 18. studenoga 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Gospodarski kriminal, povrat imovine i pljenidba u Europskoj uniji“, London, 24.-25. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Gospodarski kriminal, povrat imovine i pljenidba u Europskoj uniji“ koji će se održati u Londonu 24. i 25. studenoga 2016.

Pročitaj više

Oglas za posao

Twinning projekt koji financira Europska unija u okviru Prijelaznog instrumenta (Transition Facility Programe) “Poboljšanje kvalitete stručnog usavršavanja u pravosuđu – unaprjeđenje edukacije o pravu Europske unije i učenja na daljinu” raspisuje natječaj za zapošljavanje pomoćnika Dugoročnog savjetnika za Twinning (Resident Twinning Advisor, RTA) i jezičnog pomoćnika Dugoročnog savjetnika za Twinning (Resident Twinning Advisor, RTA).

Pročitaj više

Načela stručnog usavršavanja u pravosuđu

Opća skupština Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) je na svojoj Općoj skupštini u Amsterdamu u lipnju ove godine jednoglasno usvojila „Načela stručnog usavršavanja u pravosuđu“ konstatirajući pri tome da se ista primjenjuju i na državne odvjetnike u mjeri u kojoj su državni odvjetnici dio pravosuđa (“corprs judiciaire”).

„Načela stručnog usavršavanja u pravosuđu“ možete pogledati na sljedećem linku.

Održan seminar "Aktualnosti u zakonodavstvu i praksi u području prava azila" u suradnji Pravosudne akademije, Hrvatskog pravnog centra i UNHCR-a, Zagreb, Pravosudna akademija, 7.i 8. srpnja 2016.

Dana 7. i 8. srpnja 2016. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar za suce upravnih sudova i Visokog upravnog suda pod nazivom "Aktualnosti u zakonodavstvu i praksi u području prava azila". Seminar su organizirali Pravosudna akademija i Hrvatski pravni centar uz financijsku podršku UNHCR-a u okviru projekta "Pravna pomoć tražiteljima azila".Dana 7. i 8. srpnja 2016. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar za suce upravnih sudova i Visokog upravnog suda pod nazivom "Aktualnosti u zakonodavstvu i praksi u području prava azila". Seminar su organizirali Pravosudna akademija i Hrvatski pravni centar uz financijsku podršku UNHCR-a u okviru projekta "Pravna pomoć tražiteljima azila".

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije posvećene pravima osoba s invaliditetom u Europskom pravu i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu, Trier, 24.-26. listopada 2016.

Ovaj seminar polaznicima će dati priliku za razumijevanje ključnih načela i pojmova sadržanih u Konvenciji te njezine poveznice s europskim i nacionalnim pravom. Također će se analizirati europski pravni akti koji se odnose na pitanja uređena Konvencijom.

Pročitaj više

Poziv za prijave za sudjelovanje u programu AIAKOS koji je namijenjen pravosudnim dužnosnicima na početku karijere

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) i ove godine organizira Program razmjene za mlađe i buduće suce i državne odvjetnike te polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike. Za razmjene u okviru programa AIAKOS u 2016. godini određen je termin od 21. do 25. studenoga 2016. Hrvatska ima na raspolaganju ukupno četiri mjesta za svoje polaznike, od toga dva za suce (Francuska i Poljska) i dva za državne odvjetnike (Francuska i Njemačka).

Pročitaj više

Poziv za prijave – specijalizirane razmjene EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) objavila je poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u specijaliziranim razmjenama.

Pročitaj više

Poziv za prijave – specijalizirane razmjene EJTN-a

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) objavila je poziv za dostavljanje prijava predsjednika sudova za sudjelovanje u razmjenama.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 8 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pročitaj više

Održana godišnja konferencija HELP Vijeća Europe, Strasbourg, 16.-17. lipnja 2016.

Dana 16. i 17. lipnja 2016. u Strasbourgu je održana godišnja konferencija HELP Vijeća Europe na temu „HELP, na putu prema ujednačavanju nacionalne sudske prakse“. Na konferenciji je sudjelovala Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje na seminarima u okviru projekta ACTIONES iz područja suzbijanja diskriminacije i kaznenog prava

U studenome 2015. počela je provedba projekta ACTIONES – „Aktivna obuka o Povelji o temeljnim pravima Europske unije kroz interakciju nacionalnih iskustava“, koji se financira iz Programa pravosuđe Europske unije, a koji provodi Centar za pravosudnu suradnju Europskog sveučilišnog instituta (EUI) iz Firence. Pravosudna akademija je jedan od partnera u ovom projektu.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „načelnik Odjela za pravne i opće poslove te ljudske potencijale“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.      

Pročitaj više

Poziv za prijave na pravno-jezični seminar Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Uredba Bruxelles Ia (prekogranični građanski sporovi)“, Krakow, 23.-26. kolovoza 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) provodi projekt iz Programa pravosuđe 2014.-2020. pod nazivom „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima - organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ u kojem Pravosudna akademija ima status partnera.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Obiteljsko pravo“, Beč, 9.-11. studenoga 2016. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Bukurešt, 21.-25. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Obiteljsko pravo“ koji će se održati u Beču od 9. do 11. studenoga 2016. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Bukureštu od 21. do 25. studenoga 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminare Akademije za europsko pravo (ERA)

• Antidiskriminacijsko pravo Europske unije, Kopenhagen, 21.-23. rujna 2016.
• Jednakost spolova u europskom pravu, Budimpešta, 6.-7. listopada 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2016. godini organizira dvije serije seminara, jednu iz područja antidiskriminacijskog prava Europske unije, a drugu na temu jednakosti spolova u europskom pravu. Troškove seminara će u potpunosti snositi Europska komisija.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Međunarodno ugovorno pravo“, Scandicci, 6.-7. listopada 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Međunarodno ugovorno pravo“ koji će se održati u Scandicciju (Italija) 6. i 7. listopada 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pravo azila Europske unije“, Helsinki, 10.-11. studenoga 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pravo azila Europske unije“, koji će se održati 10. i 11. studenoga 2016. u Helsinkiju.

Pročitaj više

Održan pravno-jezični seminar "Uredba Bruxelles IIa", Zagreb, 6. - 9. lipnja 2016.

Od 6. do 9. lipnja 2016. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je pravno-jezični seminar iz područja europskog obiteljskog prava pod nazivom "Uredba Bruxelles IIa" u organizaciji Akademije za europsko pravo (ERA) i Pravosudne akademije.

Pročitaj više

Organiziran prvi posjet stranih pravosudnih dužnosnika Hrvatskoj u okviru ovogodišnjeg Programa razmjene EJTN-a – Zagreb i Rijeka, 30. svibnja-10. lipnja 2016.

U okviru programa razmjene EJTN-a Pravosudna akademija je u razdoblju od 30. svibnja do 10. lipnja ove godine organizirala prvi dvotjedni posjet pravosudnih dužnosnika iz država članica Europske unije Hrvatskoj. U posjetu je sudjelovalo sedmero sudaca i državnih odvjetnika iz Estonije, Italije, Latvije, Nizozemske, Njemačke i Rumunjske, koji su tijekom boravka u Hrvatskoj posjetili Zagreb, Karlovac i Rijeku.

Pročitaj više

Održana Opća skupština EJTN-a, Amsterdam, 9. i 10. lipnja 2016.

Dana 9. i 10. lipnja 2016. u Amsterdamu je održana Opća skupština Europske mreže institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u organizaciji EJTN-a i nizozemske Škole za stručno usavršavanje u pravosuđu (SSR). Opća skupština Mreže održava se u lipnju svake godine u državi koja predsjeda Europskom unijom, a okuplja predstavnike institucija koje su članice Mreže. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“, Split, 20.-21. listopada 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Ljudska prava i pristup pravosuđu u Europskoj uniji“ koji će se održati u Splitu 20. i 21. listopada 2016. u suradnji s Pravosudnom akademijom.

Pročitaj više

Konstituirajuća sjednica Povjerenstva za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike

Dana 1. lipnja 2016. godine u Pravosudnoj akademiji održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike te je za predsjednicu Povjerenstva izabrana Mirjana Magud, sutkinja VSRH, a za njenog zamjenika Darko Klier, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika RH.

Poziv za sudjelovanje u savjetovanjima sa zainteresiranom javnošću

Pravosudna akademija na svojoj web stranici objavila je savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o sadržaju, načinu provedbe i ocjenjivanju na pisanoj provjeri znanja i sposobnosti te na razgovoru u postupku upisa u Državnu školu za pravosudne dužnosnike, Nacrtu prijedloga Pravilnika o načinu rada mentora u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike i Nacrtu prijedloga Pravilnika o načinu rada Povjerenstva za provedbu natječaja za upis u Državnu školu za pravosudne dužnosnike.

Pročitaj više

Vrhovni sud Republike Hrvatske i Pravosudna akademija organizirali su dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2016.”, koji je održan 12. i 13. svibnja 2016. u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Seminar je otvorila Ana Garačić, zamjenica predsjednika i predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ujedno moderatorica seminara. Prisutnima se obratila i ravnateljica Pravosudne akademije, Andrea Posavec Franić. Ispred Ministarstva pravosuđa na seminaru je prisustvovala Vedrana Šimundža-Nikolić,pomoćnica ministra Ministarstva pravosuđa za kazneno pravo i probaciju.

Pročitaj više

Posjet izaslanstva turske Pravosudne akademije, 16.-20. svibnja 2016.

U tjednu od 16. do 20. svibnja 2016. u organizaciji Pravosudne akademije u Hrvatskoj će boraviti izaslanstvo predstavnika turske Pravosudne akademije. Riječ je o uzvratnom posjetu nakon prošlogodišnjeg posjeta predstavnika hrvatskog pravosuđa i Pravosudne akademije Ankari i Istanbulu. Sedmočlano tursko izaslanstvo, predvođeno potpredsjednikom Pravosudne akademije Republike Turske, Rifatom İnançom, čine suci Şahin Altuğ iz Odjela za međunarodne odnose i projekte, Ebubekir Sıttık Soylu iz Odjela za propise, Tuba Tuna Işik, iz Odjela za stručno usavršavanje, Fethullah Soyubelli iz Odjela za znanstvena istraživanja i informacije, kao i pravna stručnjakinja Gökçen Çinar iz Odjela za međunarodne odnose i projekte te voditelj Odjela za inicijalno stručno usavršavanje Mustafa Dikmen.

Pročitaj više

Predstavljen e-tečaj „Borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije“, Pravosudna akademija, Zagreb, 13. svibnja 2016.

Dana 13. svibnja 2016. Pravosudna akademija je u suradnji s programom HELP Vijeća Europe organizirala inicijalni seminar na kojem je predstavljen e-tečaj „Borba protiv rasizma, ksenofobije, homofobije i transfobije“. Ovaj tečaj namijenjen je hrvatskim pravosudnim dužnosnicima i policijskim službenicima, a odvija se u okviru projekta Vijeća Europe „HELP u 28 država članica Europske unije“ u koji je Pravosudna akademija uključena kao jedan od projektnih partnera.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Prethodni postupak u pravu Europske unije“, Trier, 19.-20. rujna 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) u suradnji s Europskom mrežom centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Prethodni postupak u pravu Europske unije“ koji će se održati u Trieru 19. i 20. rujna 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Kibernetički kriminal“, Madrid, 19.-21. rujna 2016. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“, Barcelona, 17.-21. listopada 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvističke seminare pod nazivima „Kibernetički kriminal“ koji će se održati u Madridu od 19. do 21. rujna 2016. i „Pravosudna suradnja u građanskim stvarima“ koji će se održati u Barceloni od 17. do 21. listopada 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Europski parnični postupak“, Barcelona, 7.-8. srpnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Europski parnični postupak“ koji će se održati u Barceloni 7.-8. srpnja 2016.

Pročitaj više

Održan 25. sastanak Savjetodavnog vijeća Akademije za europsko pravo (ERA), Trier, 22.-23. travnja 2016.

Dana 22. i 23. travnja 2016. u Trieru je održan 25. sastanak Savjetodavnog vijeća Akademije za europsko pravo (ERA). Na sastanku je u svojstvu članice Vijeća sudjelovala Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije.

Pročitaj više

Osnovana mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu Jugoistočne Europe, Bukurešt, 13.-14. travnja 2016.

Dana 13. i 14. travnja 2016. u Bukureštu je u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council, RCC) održana konferencija na kojoj je po prvi puta osnovana Mreža institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu Jugoistočne Europe.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare iz područja pravosudne suradnje u kaznenim stvarima, Češka i Poljska, lipanj i kolovoz 2016.

U okviru projekta „Učenje stranih jezika struke za učinkovito funkcioniranje pravosudne suradnje u Europskoj uniji“, čiji je nositelj češka Pravosudna akademija, u ovoj godini organizirat će se tri (3) jezična seminara, dva za engleski i jedan za njemački jezik prema rasporedu i uvjetima koji su navedeni u nastavku teksta. Ministarstvo pravosuđa RH sudjeluje kao jedan od projektnih partnera, a Pravosudna akademija kao jedan od pridruženih partnera u ovom projektu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravo tržišnog natjecanja“, Pezinok, Slovačka, 6.-8. srpnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravo tržišnog natjecanja“ koji će se održati u Pezinoku u Slovačkoj od 6. do 8. srpnja 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Luksemburg, 4.-8. srpnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Luksemburgu od 4. do 8. srpnja 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije o jednakosti spolova u europskom pravu Akademije za europsko pravo (ERA), Vilnius, 2.-3. lipnja 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2016. godini organizira dvije serije seminara, jednu iz područja antidiskriminacijskog prava Europske unije, a drugu na temu jednakosti spolova u europskom pravu. Troškove seminara će u potpunosti snositi Europska komisija.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije posvećene pravima osoba s invaliditetom u Europskom pravu i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu, Trier, 13.-15. lipnja 2016.

Ovaj seminar polaznicima će dati priliku za razumijevanje ključnih načela i pojmova sadržanih u Konvenciji te njezine poveznice s europskim i nacionalnim pravom. Također će se analizirati europski pravni akti koji se odnose na pitanja uređena Konvencijom.

Pročitaj više

Forum o vladavini prava za jugoistočnu Europu

U organizaciji AIRE Centra i organizacije Civil Rights Defenders 18. i 19. ožujka 2016. godine održan je u Sarajevu treći Forum o vladavini prava za jugoistočnu Europu. 

Pročitaj više

Posjet polaznika Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Pravosudnoj akademiji

Dana 11. ožujka 2016. Pravosudna akademija ugostila je polaznike XVI. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova EU. Goste iz Diplomatske akademije su primile ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić, savjetnica ravnateljice za građansko pravo Sanda Hrsto, savjetnica ravnateljice za kazneno pravo Verica Orešić Cvitan, načelnica Odjela za međunarodnu suradnju i pripremu projekata Nella Popović te načelnica Odjela za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika Dijana Mandić. 

Pročitaj više

Poziv za sudjelovanje u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću

Pravosudna akademija na svojoj web stranici objavila je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga Pravilnika o sadržaju, vremenu i načinu polaganja završnog ispita te sadržaju potvrde o završnom ispitu u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike i nacrtu prijedloga Pravilnika o načinu rada Povjerenstva za polaganje završnog ispita u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Europsko radno pravo“, Lisabon, 16.-17. svibnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Europsko radno pravo“ koji će se održati u Lisabonu 16. i 17. svibnja 2016.

Pročitaj više

Posjet polaznika Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine Pravosudnoj akademiji

Dana 3. ožujka 2016. Pravosudna akademija ugostila je polaznike Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine koji su posjetili Republiku Hrvatsku u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Sarajevskog otvorenog centra. Goste iz Bosne i Hercegovine primile su ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić, načelnica Odjela za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika Dijana Mandić, sutkinja Visokog upravnog suda Senka Orlić Zaninović, kao savjetnica ministra pravosuđa i voditeljica obrazovnih aktivnosti Pravosudne akademije, te načelnica Odjela za međunarodnu suradnju i pripremu projekata Nella Popović. Domaćin ovog posjeta u Hrvatskoj je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a članovi izaslanstva iz Bosne i Hercegovine bili su zastupnici parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnici ureda pravobranitelja, Agencije za ravnopravnost spolova BIH te centara za ravnopravnost spolova i centara za edukaciju pravosudnih dužnosnika Federacije i Republike Srpske, kao i Federalnih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva pravde i Ministarstva rada i socijalne politike, kao i Ministarstva pravde te Policijske akademije Republike Srpske. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na pravno-jezični seminar Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Uredba Bruxelles II.a (europsko obiteljsko pravo)“, Zagreb, 6.-9. lipnja 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) provodi projekt iz Programa pravosuđe 2014.-2020. „Jačanje pravosudne suradnje u građanskim stvarima - organizacija niza interaktivnih jezičnih seminara“ u kojem Pravosudna akademija ima status partnera.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Kako provoditi zakonodavstvo Europske unije u području bioraznolikosti i nezakonitog trgovanja divljim životinjama“, Madrid, 20.-22. travnja 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira radionicu pod nazivom „Kako provoditi zakonodavstvo Europske unije u području bioraznolikosti i nezakonitog trgovanja divljim životinjama“ u Madridu, 20.-22. travnja 2016.

Pročitaj više

Poziv svim zainteresiranim sucima za sudjelovanje u e-tečaju „Borba protiv rasizma, ksenofobije i homofobije“ u okviru projekta Vijeća Europe „HELP u 28 država članica Europske unije“

Pravosudna akademija u svibnju ove godine počinje s provedbom e-tečaja „Borba protiv rasizma, ksenofobije i homofobije“ koji je namijenjen hrvatskim pravosudnim dužnosnicima, a organizirat će se u okviru projekta Vijeća Europe „HELP u 28 država članica Europske unije“. 

Pročitaj više

Najava seminara “Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2016.”, Opatija, 12. i 13. svibnja 2016.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2016.”, koji će se održati 12. i 13. svibnja 2016. (četvrtak i petak), u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta, Opatija, Viktora Cara Emina 6.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Uredba Bruxelles I - nadležnost, priznavanje i izvršenje presuda u građanskim stvarima“, Bruxelles, 21.-22. travnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Uredba Bruxelles I - nadležnost, priznavanje i izvršenje presuda u građanskim stvarima“ koji će se održati u Bruxellesu 21. i 22. travnja 2016.. 

Pročitaj više

Opći tečaj intelektualnog vlasništva DL101HR

Opći tečaj intelektualnog vlasništva putem učenja na daljinu (on-line) Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (oznaka tečaja: DL-101) jedan je od najpopularnijih oblika općeg obrazovanja iz ovog područja, koji je do sada završilo više od 300.000 polaznika diljem svijeta. Tečaj obuhvaća sva važnija područja intelektualnog vlasništva, kao i potrebna znanja o sprječavanju povreda prava intelektualnog vlasništva.

Pročitaj više

Publikacija - Mišljenje broj 18. Savjetodavnog vijeća europskih sudaca i Izjava o načelima neovisnosti sudstva

Pravosudna akademija u suradnji s Udrugom hrvatskih sudaca objavila je publikaciju s dva međunarodna dokumenta koji se odnose na dosegnute i uspostavljene standarde položaja sudbene vlasti u demokratskom društvu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Ljudska prava, pravo EU“, Nacionalni pravosudni institut, Sofija, 16.-20. svibnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvistički seminar „Ljudska prava - pravo Europske unije“ koji će se održati u Sofiji od 16. do 20. svibnja 2016..

Pročitaj više

ACTIONES - Aktivna obuka o Povelji o temeljnim pravima EU-a kroz interakciju nacionalnih iskustava

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje na seminarima iz područja zaštite potrošača te azila i migracija

Pročitaj više

Natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij „Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija“

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, CENTAR ZA POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE raspisuje NATJEČAJ za upis na Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij „Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija“ u ak. god. 2015./2016. za stjecanje akademskog naziva sveučilišni specijalistregulacije tržišta elektroničkih komunikacija.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Izravno oporezivanje u Europskoj uniji“, Solun, 21.– 22. travnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Izravno oporezivanje u Europskoj uniji“, koji će se održati 21. i 22. travnja 2016. godine u Solunu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Sportsko pravo“, Lisabon, 5.– 6. svibnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Sportsko pravo“, koji će se održati 5. i 6. svibnja 2016. godine u Lisabonu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionicu Akademije za europsko pravo (ERA) pod nazivom „Kako provoditi zakonodavstvo Europske unije u području bioraznolikosti i nezakonite trgovine divljim životinjama“, Trier, 24.-26. veljače 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira radionicu pod nazivom „Kako provoditi zakonodavstvo Europske unije u području bioraznolikosti i nezakonite trgovine divljim životinjama“ u Trieru, 24.-26. veljače 2016.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u organizaciji Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2016. godini

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u studijskim posjetima u 2016. godini kojim su ponuđeni sljedeći posjeti:

Pročitaj više

Najava serije seminara Akademije za europsko pravo u 2016. godini posvećenih pravima osoba s invaliditetom u Europskom pravu i Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu

Akademija za europsko pravo (ERA) obavijestila je Pravosudnu akademiju o održavanju serije seminara pod nazivom „Prava osoba s invaliditetom u Europskom pravu i Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom“ u Trieru tijekom 2016. godine, koje organizira u suradnji s Europskom komisijom te uz podršku Europskog konzorcija za ljudska prava i invaliditet i Europskog foruma osoba s invaliditetom.

Pročitaj više

Natječaj za upis na doktorski studij, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Pravni fakultet Osijek

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Pravni fakultet Osijek raspisalo je natječaj za upis na Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja prava.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar„Sukob normi u primjeni temeljnih prava“, Napulj, 10.– 11. ožujka 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom„Sukob normi u primjeni temeljnih prava“, koji će se održati 10. i 11. ožujka 2016.godine u Napulju.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar„Prekogranična razmjena i prikupljanje dokaza u praksi“, Bruxelles, 15.– 16. ožujka 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom„Prekogranična razmjena i prikupljanje dokaza u praksi“, koji će se održati 15. i 16. ožujka 2016.godine u Bruxellesu.

Pročitaj više

Predavanje „Kako Sud EU ostvaruje efikasnost postupka i jedinstvenu primjenu prava"

Dana 22. prosinca 2015. godine u hotelu International u Zagrebu, održano je predavanje pod nazivom: „Kako Sud EU ostvaruje efikasnost postupka i jedinstvenu primjenu prava“

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“, Scandicci, Italija, 18.-22. travnja 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvistički seminar „Pravosudna suradnja u kaznenim stvarima“ koji će se održati u Scandicciu od 18. do 22. travnja 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvistički seminar „Ljudska prava, pravo EU“, Lisabon, Portugal, 14.-18. ožujka 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvistički seminar „Ljudska prava, pravo EU“ koji će se održati u Lisabonu od 14. do 18. ožujka 2016.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima“, Prag, 29. veljače – 1. ožujka 2016.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Europski građanski postupak u obiteljskopravnim stvarima“, koji će se održati 29. veljače i 1. ožujka 2016. godine u Pragu.

Pročitaj više

Seminari Akademije za europsko pravo (ERA) u 2016. godini

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2016. godini organizira dvije serije seminara, jednu iz područja antidiskriminacijskog prava Europske unije, a drugu na temu jednakosti spolova u europskom pravu. Troškove seminara će u potpunosti snositi Europska komisija.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi“, Sofija, 18.-19. veljače 2016.

Akademija za europsko pravo (ERA) u suradnji s bugarskim Nacionalnim institutom za pravosuđe (NIJ) organizira međunarodni seminar pod nazivom „Povelja o temeljnim pravima Europske unije u praksi“, koji će se održati 18. i 19. veljače 2016. u prostorima Nacionalnog instituta za pravosuđe u Sofiji.

Pročitaj više

Sedma sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 2. prosinca 2015.

Dana 2. prosinca 2015. godine, na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije (UV PA) Branka Hrvatina, zakazana je sedma sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Produžen rok za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih i dugotrajnih razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2016. godini

Rok za dostavljanje prijava: 4. prosinca 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je na zamolbu nekoliko institucija-članica Mreže rok za prijave za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih i dugotrajnih razmjena EJTN-a za 2016. godinu produžen do 4. prosinca 2015.

Pročitaj više

Javna tribina „Pravosuđe prilagođeno djeci“, Zagreb, 21. prosinca 2015.

Dana 21. prosinca 2015. Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu organizira javnu tribinu „Pravosuđe prilagođeno djeci“. Tribina će se održati u Zagrebu (Kaptol 27) od 13.00 do 15.00 sati.

Na tribini će se raspravljati o položaju i pravima djece u sudskim postupcima od kojih su posebno važna pravo na ljudsko dostojanstvo, zabrana mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, pravo na slobodu i sigurnost, poštovanje privatnog i obiteljskog života, pravo na nediskriminaciju, kao i pravo djeteta da izrazi svoje stajalište, pravo na informiranost, pravo na zaštitu i privatnost i načelo najboljeg interesa djeteta.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 13. do 23. studenoga 2015., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Dogovorena suradnja u području pravosuđa na 32. sjednici Stalne hrvatsko-bavarske komisije

U Münchenu je 9. i 10. studenoga 2015. održana 32. sjednica Stalne hrvatsko-bavarske komisije. Komisija je ustanovljena između dviju vlada 1971. godine s ciljem poticanja suradnje u područjima od zajedničkog interesa kroz konkretne projekte.

Pročitaj više

Poništenje natječaja

Pravosudna akademija, Ulica grada Vukovara 49/IV, Zagreb objavljuje PONIŠTENJE JAVNOG POZIVA objavljenog 15. listopada 2015., na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranici Pravosudne akademije, za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa radnog mjesta viši stručni referent u Odjelu za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika - 1 izvršitelj na određeno vrijeme od 12 mjeseci.

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih i dugotrajnih razmjena Europske mreže centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u 2016. godini

Rok za dostavljanje prijava: 30. studenoga 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren poziv za sudjelovanje u Programu razmjene EJTN-a za 2016. godinu (Exchange Programme 2016) u okviru kojeg se nude sljedeće aktivnosti:

Kratkotrajne (dvotjedne) i dugotrajne razmjene za suce i državne odvjetnike

Pročitaj više

Viši stručni referent u Odjelu za financije i računovodstvo

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „viši stručni referent u Odjelu za financije i računovodstvo“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od tri (3) mjeseca

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.    


Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 119/2015 dana 30.10.2015., na radno mjesto viši stručni referent u Odjelu za financije i računovodstvo primljena je gospođa Adrijana Kudrić.

Pročitaj više

Simpozij medicinskog prava "Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti", Plitvice, 13.-14. studenog 2015.

Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu uz suorganizaciju Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore zdravstvenih radnika, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva pravosuđa organizira Simpozij medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti" koji će se održati na Plitvicama od 13.-14. studenog 2015.

Pročitaj više

Šesta (elektronička) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 22.-28. listopada 2015.

Dana 22. listopada 2015. godine, na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije (UV PA) Branka Hrvatina, zakazana je šesta (elektronička) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Natječaj – pravni savjetnik programa HELP Vijeća Europe

Vijeće Europe objavilo je natječaj za popunjavanje radnog mjesta pravnog savjetnika programa HELP. Natječaj je otvoren do 5. studenoga 2015. Prijave se dostavljaju putem niže navedenog linka na kojem se nalaze i sve potrebne informacije o ovom radnom mjestu: 

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 15. do 30. listopada 2015., i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Poništenje natječaja

Pravosudna akademija, Ulica grada Vukovara 49/IV, Zagreb objavljuje PONIŠTENJE JAVNOG POZIVA objavljenog 28.rujna 2015., na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranici Pravosudne akademije, za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa radnog mjesta viši stručni referent u Odjelu za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika - 1 izvršitelj na određeno vrijeme od 12 mjeseci.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Ovisnosti i delinkvencija: kako reformirati pravosudni sustav?“ Pariz, 17.-18. prosinca 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u suradnji s francuskom Nacionalnom školom za pravosuđe (ENM) organizira seminar pod nazivom „Ovisnosti i delinkvencija: kako reformirati pravosudni sustav?“ koji će se održati 17. i 18. prosinca 2015. u Parizu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Kazneni progon i suđenje za najteža međunarodna kaznena djela unutar Europske unije“, Haag, 30. studenoga - 2. prosinca 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Kazneni progon i suđenje za najteža međunarodna kaznena djela unutar Europske unije“ koji će se održati od 30. studenoga do 2. prosinca 2015. u Haagu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar o pravu europskog tržišnog natjecanja „Najnoviji trendovi u sudskoj praksi i politici i njihov utjecaj na predmete pred nacionalnim sudovima“, Budimpešta, 19.-21. studenoga 2015.

Regionalni centar za tržišno natjecanje iz Budimpešte i Odjel za tržišno natjecanje OECD-a organiziraju međunarodni seminar pod nazivom „Najnoviji trendovi u sudskoj praksi i politici i njihov utjecaj na predmete pred nacionalnim sudovima“, koji će se održati od 19. do 21. studenoga 2015. u Budimpešti.

Pročitaj više

Projekt „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike i savjetnike u pravosudnim tijelima“

Pravosudna akademija priprema projekt pod nazivom „Uvođenje i provedba programa edukacije iz područja stranih jezika za pravosudne dužnosnike i savjetnike u pravosudnim tijelima“ koji će se financirati iz Europskog socijalnog fonda, jednog od Strukturnih programa Europske unije.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 28. rujna 2015. godine i objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Poništenje natječaja

Pravosudna akademija, Ulica grada Vukovara 49/IV, Zagreb objavljuje PONIŠTENJE JAVNOG POZIVA objavljenog 07.rujna 2015., na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranici Pravosudne akademije, za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa radnog mjesta viši stručni referent u Odjelu za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika - l izvršitelj na određeno vrijeme od 12 mjeseci.

Pravosudna akademija

Pročitaj više

Održana Međunarodna konferencija sudaca 18. i 19. rujna 2015. u Zadru

U Zadru je održana Međunarodna konferencija sudaca 18. i 19. rujna 2015. godine. Međunarodnu konferenciju sudaca organizirali su Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Zadar i Central and Eastern European Law Initiative Institute Prague uz potporu Udruge hrvatskih sudaca, Sveučilišta u Zadru, Zadarske županije i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

Pročitaj više

Peta sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 28. rujna 2015.

Dana 28. rujna 2015. godine, na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije (UV PA) Branka Hrvatina, zakazana je peta sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Prva sjednica Programskog vijeća Pravosudne akademije,6. listopada 2015.

Dana 6. listopada 2015. godine, na inicijativu sutkinje Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednice Programskog vijeća Pravosudne akademije (PV PA) Ane Garačić, zakazana je prva sjednica Programskog vijeća Pravosudne akademije sa sljedećim prijedlogom dnevnog reda:

Pročitaj više

VI. znanstveno - stručni interdisciplinarni skup "Ustavnopravne i obiteljskopravne aktualnosti“ , Osijek, 1. i 2. listopada 2015.

Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s Hrvatskom udrugom za pravnu zaštitu obitelji organizira 1. i 2. listopada 2015. godine u Osijeku VI. znanstveno - stručni interdisciplinarni skup "Ustavnopravne i obiteljskopravne aktualnosti“.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar iz serije o antidiskriminacijskom pravu Europske unije, Trier, 23.-25. studenoga 2015.

Ovim putem objavljujemo podsjetnik na održavanje zadnjeg seminara iz serije o antidiskriminacijskom pravu Europske unije u organizaciji Akademije za europsko pravo (ERA), koji će se održati od 23. do 25. studenoga 2015. u Trieru.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Prava djeteta u sudskim postupcima“, Zagreb, 19.-20. studenoga 2015.

Pravosudna akademija u suradnji s Akademijom za europsko pravo (ERA) organizira međunarodni seminar pod nazivom „Prava djeteta u sudskim postupcima“, koji će se održati 19. i 20. studenoga 2015. u prostorima Pravosudne akademije u Zagrebu. Seminar se organizira u okviru projekta koji se financira iz programa „Temeljna prava“ Europske unije.

Pročitaj više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Temeljem odredbi članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI POZIV za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren od 07. rujna 2015. godine te će biti objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Viši stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „viši stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pravosudna akademijaObavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 95/2015 dana 04. rujna 2015., na radno mjesto viši stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata primljena je gospođa Marina Gutschy.

Pročitaj više

Četvrta (elektronička) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 1.-7. rujna 2015.

Dana 1. rujna 2015. godine, na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije (UV PA) Branka Hrvatina, zakazana je četvrta (elektronička) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminare o suzbijanju terorizma, radikalizacije i nasilnog ekstremizma

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminare o suzbijanju terorizma, radikalizacije i nasilnog ekstremizma. 

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pravo društava“, Lisabon, 12.-13. listopada 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pravo društava“, koji će se održati 12. i 13. listopada 2015. u Lisabonu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Aktualna pitanja prava i ekonomije tržišnog natjecanja Europske unije na nacionalnim sudovima“, Dublin, 23. listopada 2015.

University College Dublin pod pokroviteljstvom Europske komisije organizira seminar pod nazivom „Aktualna pitanja prava i ekonomije tržišnog natjecanja Europske unije na nacionalnim sudovima“ koji će se održati u Dublinu 23. listopada 2015.

Pročitaj više

Poziv za prijave – AIAKOS program 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) i ove godine organizira Program razmjene za mlađe i buduće suce i državne odvjetnike te polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike. Republika Hrvatska ima ukupno četiri (4) raspoloživa mjesta za svoje polaznike (Raspored razmjena u privitku).

Pročitaj više

Poništenje natječaja

Pravosudna akademija, Ulica grada Vukovara 49/IV, Zagreb objavljuje PONIŠTENJE NATJEČAJA objavljenog u Narodnim novinama br. 48 od 30. travnja 2015., na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i web-stranici Pravosudne akademije, za popunjavanje radnog mjesta višeg stručnog savjetnika u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekta - l izvršitelj na neodređeno vrijeme.

Pravosudna akademija

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Radikalizacija: sprječavanje i otkrivanje“, Pariz, 22.-23. listopada 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Radikalizacija: sprječavanje i otkrivanje“, koji će se održati 22. i 23. listopada 2015. u Parizu.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Sukob prava: koje pravo primijeniti?“, Trier, 16.-17. studenoga 2015.

U okviru projekta „Građansko pravosuđe“ Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar „Sukob prava: koje pravo primijeniti?“, koji će se održati 16. i 17. studenoga 2015. u Trieru.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Pravo azila Europske unije“, Lisabon, 5.-6. studenoga 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Pravo azila Europske unije“, koji će se održati 5. i 6. studenoga 2015. u Lisabonu.

Pročitaj više

3. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 16. srpnja 2015.

Treća sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije održat će se u četvrtak, 16. srpnja 2015. godine u 14,00 sati u Pravosudnoj akademiji, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

E-tečaj „Osnove računovodstvenih vještina za pravosudne dužnosnike u predmetima stečajnih postupaka“- poziv na prijave

Pravosudna akademija je ove godine u okviru projekta s Europskom bankom za obnovu i razvoj i u suradnji s tvrtkama KPMG Bugarska i KPMG Croatia d.o.o., organizirala ciklus seminara pod nazivom „Osnove računovodstvenih vještina za pravosudne dužnosnike u predmetima stečajnih postupaka“.

Pročitaj više

Održan završni seminar e-tečaja „Uvod u Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Europski sud za ljudska prava“

U okviru programa HELP Vijeća Europe Pravosudna akademija je, u suradnji s Vijećem Europe, održala završni seminar u Zagrebu 2. srpnja 2015. u prostorijama Pravosudne akademije na kojemu su uručene svjedodžbe o položenom tečaju.

Pročitaj više

Poziv za prijave na radionice o zakonodavstvu Europske unije o kvaliteti zraka i buci, Bukurešt, 7.-9. listopada 2015. i Trier, 11.-13. studenoga 2015.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira dvije radionice o zakonodavstvu Europske unije o kvaliteti zraka i buci, koje će se održati od 7. do 9. listopada 2015. u Bukureštu i od 11. do 13. studenoga 2015. u Trieru.

Pročitaj više

Organiziran posjet pravosudnih dužnosnika s Kosova Republici Hrvatskoj, Zagreb 8.-19. lipnja 2015.

U okviru EU projekta „Daljnja potpora reformi pravnog obrazovanja na Kosovu“ (EuropAid/132397/C/SER/XK), koji zajednički provode njemačka Zaklada za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ), njemačko Društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) i Akademija za europsko pravo (ERA), Pravosudna akademija je, u suradnji s Državnim odvjetništvom RH i USKOK-om, organizirala posjet pravosudnih dužnosnika Kosova Republici Hrvatskoj u razdoblju od 8. do 19. lipnja 2015.

Pročitaj više

Realiziran prvi posjet stranih pravosudnih dužnosnika Hrvatskoj u okviru ovogodišnjeg Programa razmjene EJTN-a – Zagreb, Rijeka 8.-19. lipnja 2015.

Pravosudna akademija i ove je godine sudjelovala u Programu razmjene pravosudnih dužnosnika u okviru Europske mreže pravosudnih centara (EJTN). U Hrvatskoj je boravilo petero stranih pravosudnih dužnosnika iz Njemačke, Rumunjske i Poljske. 

Pročitaj više

Održan sastanak Savjetodavnog odbora Akademije za europsko pravo (ERA), Trier, 19. i 20. lipnja 2015.

U Akademiji za europsko pravo (ERA) u Trieru je 19. i 20. lipnja 2015. održan 24. sastanak Savjetodavnog odbora ERA-e. Kao jedna od njezinih članica, Pravosudna akademija već niz godina surađuje s ERA-om u kojoj je član Upravnog odbora Orsat Miljenić, ministar pravosuđa Republike Hrvatske.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Alternativno rješavanje sporova u upravnom pravu“, Bautzen, Njemačka, 8.-9. listopada 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar pod nazivom „Alternativno rješavanje sporova u upravnom pravu“, koji će se održati 8. i 9. listopada 2015. u Bautzenu.

Pročitaj više

Novi oblici Programa razmjene u organizaciji EJTN-a – Poziv za dostavljanje prijava

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) objavila je poziv za dostavljanje prijava pravosudnih dužnosnika te sudova i državnih odvjetništava za sudjelovanjem u novim oblicima Programa razmjene koji će se po prvi puta probno realizirati u drugoj polovici ove godine.

Pročitaj više

Svečanost zatvaranja Twinning light projekta „Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja”

Svečanost zatvaranja IPA 2011 Twinning light projekta „Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja" održala se u petak, 19. lipnja 2015. godine u Kući Europe, Ban centar, Ulica Augusta Cesarca 4, u Zagrebu.  

Pročitaj više

Održana Opća skupština EJTN-a, Riga, 15. i 16. lipnja 2015.

Dana 15. i 16. lipnja 2015. u Rigi je održana Opća skupština Europske mreže institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) u organizaciji EJTN-a i latvijskog Centra za stručno usavršavanje u pravosuđu. Opća skupština Mreže održava se u lipnju svake godine u državi koja predsjeda Europskom unijom, a okuplja predstavnike institucija koje su članice Mreže. Pravosudna akademija je, nakon višegodišnjeg promatračkog statusa, dobila status članice EJTN-a s danom 1. srpnjem 2013. 

Pročitaj više

Stručni suradnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „stručni suradnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata“ na određeno vrijeme – do povratka radnice s rodiljnog dopusta uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 8 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pravosudna akademija
 

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta stručnog suradnika u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata na određeno vrijeme , na navedeno radno mjesto primljena je Matea Bulka iz Zagreba.                

Pročitaj više

Pregled prakse Europskog suda za ljudska prava siječanj-ožujak 2015.

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava pripremio je pregled najvažnijih presuda i odluka ESLJP-a u prvom tromjesečju 2015. Pregled je dostupan i na internetskim stranicama Ureda zastupnika.

Pročitaj više

Održano studijsko putovanje u Litvu-Vilnius/Kaunas/Molétai, 17.-23. svibnja 2015.

U okviru projekta Twinning light IPA 2011 "Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja' osam pravosudnih dužnosnika i dva predstavnika PA posjetili su Litvu s ciljem upoznavanja litavskog pravosudnog sustava i najbolje prakse na području vještačenja.

Pročitaj više

Poziv za prijave na „Ljetni tečaj o tržišnom natjecanju Europske unije“, Trier, 6.-10. srpnja 2015.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira „Ljetni tečaj o tržišnom natjecanju Europske Unije“, koji će se održati od 6. do 10. srpnja 2015. u Trieru.

Pročitaj više

Održan Regionalni seminar o suzbijanju korupcije u organizaciji Pravosudne akademije uz financijsku podršku njemačke Zaklade Konrad Adenauer, Cavtat, 20. i 21. svibnja 2015.

Dana 20. i 21. svibnja 2015. u Cavtatu je u organizaciji Pravosudne akademije i uz financijsku podršku njemačke Zaklade Konrad Adenauer organiziran Regionalni seminar o suzbijanju korupcije. Seminar je bio namijenjen hrvatskim sucima i državnim odvjetnicima, kao i njihovim kolegama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a dio je projekta koji je Akademija osmislila i prijavila na natječaj navedene zaklade u rujnu 2014.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Odštetno pravo“, Scandicci, Italija, 22.-23. rujna 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Odštetno pravo“ koji će se održati u Scandicciu u Italiji, 22. i 23. rujna 2015.

Pročitaj više

Poziv za prijave na lingvističke seminare „Ljudska prava“, Madrid 5.-9. listopada 2015., Wustrau, Njemačka 2.-6. studenoga 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na lingvističke seminare „Ljudska prava“ koji će se održati u Madridu od 5. do 9. listopada 2015. te u Wustrau u Njemačkoj od 2. do 6. studenoga 2015.

Pročitaj više

Vrhovni sud Republike Hrvatske i Pravosudna akademija organizirali su dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2015.”, koji je održan 7. i 8. svibnja 2015. u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Seminar su otvorili i pozdravili Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije, Dinko Cvitan, Glavni državni odvjetnik , mr. sc. Orsat Miljenić, ministar pravosuđa i Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda. Prisutnima se obratila i Ana Garačić, zamjenica predsjednika i predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ujedno moderatorica seminara.

Pročitaj više

Pravosudna akademija ugostila EJTN-ov seminar „Mjerenje rezultata učenja i učinaka poučavanja“, Zagreb, 5. i 6. svibnja 2015.

Dana 5. i 6. svibnja 2015. u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu održan je seminar „Mjerenje rezultata učenja i učinaka poučavanja“ u organizaciji Europske mreže institucija za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN). Riječ je o prvom seminaru koji organizira novo osnovana radna skupina EJTN-a posvećena metodama stručnog usavršavanja u pravosuđu u kojoj i Republika Hrvatska ima svoju predstavnicu. Seminar je bio namijenjen predstavnicima pravosudnih akademija te centara i instituta za stručno usavršavanje u pravosuđu država članica Europske unije, kao i voditeljima programa stručnog usavršavanja koji se, između ostaloga, bave pitanjima evaluacije svih vrsta aktivnosti stručnog usavršavanja u pravosuđu. 

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „viši stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pravosudna akademija

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Razumijevanje uloge Suda Europske unije u kaznenim predmetima“, Trier, 8.-9. lipnja 2015.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom „Razumijevanje uloge Suda Europske unije u kaznenim predmetima“, koji će se održati 8. i 9. lipnja 2015. u Trieru.

Pročitaj više

2. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 27. travnja 2015.

Druga sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije održat će se u ponedjeljak, 27. travnja 2015. godine u 14,00 sati u Pravosudnoj akademiji, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu - 2015.“, Opatija, 7. i 8. svibnja 2015.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2015.”, koji ?e se održati 7-8. svibnja 2015. (?etvrtak i petak), u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta, Opatija, Viktora Cara Emina 6.

Pročitaj više

Obavijest

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnih mjesta u Pravosudnoj akademiji, na radno mjesto stručni suradnik u Odjelu za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika primljena je gospođa Anita Lazarin, a na radno mjesto stručni suradnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata primljena je gospođa Dijana Ćurković.

Održano studijsko putovanje u Tursku – Ankara/Istanbul, 16.-20. ožujka 2015.

Na poziv turske Pravosudne akademije, od 15. do 20. ožujka 2015., hrvatska delegacija boravila je u Turskoj. Delegacija se sastojala od šest sudionika: Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Renata Šantek, sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Vitomir Bojić, predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, Zlata Hrvoj Šipek, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, Andrea Posavec Franić, ravnateljica Pravosudne akademije i Maja Marija Fuchs, tajnica Pravosudne akademije. U sklopu studijskog putovanja delegacija je posjetila Ankaru i Istambul.

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminar „Intelektualno vlasništvo“, Bukurešt, 4.-5. lipnja 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na seminar „Intelektualno vlasništvo“ koji će se održati u Bukureštu, 4. i 5. lipnja 2015. u organizaciji rumunjskog Nacionalnog pravosudnog instituta. 

Pročitaj više

OBAVIJEST

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 7/2015 dana 21. siječnja 2015., na radno mjesto stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata primljena je gospođa Jelena Tepić.

Poziv za prijave na seminare EJTN-a u svibnju 2015.: Rok 26. ožujka 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na sljedeće seminare koji će se održati u svibnju 2015. godine:

Pročitaj više

Završna konferencija projekta „Pravosudni odgovor na terorizam u Europskoj uniji: jačanje suradnje u svrhu bolje prevencije“, Pariz, 16. –17. travnja 2015.

Francuska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira završnu konferenciju projekta „Pravosudni odgovor na terorizam u Europskoj uniji: jačanje suradnje u svrhu bolje prevencije“, koja će se održati u Parizu 16. i 17. travnja 2015.

Pročitaj više

Konferencija o tržišnom natjecanju, 9.-10. travnja 2015. u Rovinju

Zavod za europsko i usporedno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska udruga za poredbeno pravo, Fridtjof Nansen Institut, Jean–Monnet međusveučilišni centar izvrsnosti Opatija, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Pravosudna akademija pozivaju Vas na četvrtu međunarodnu znanstvenu konferenciju Petar Šarčević „Pravila tržišnog natjecanja i državnih potpora EU: odnos javnopravne i privatnopravne provedbe“, koja će se održati od 9. do 10. travnja 2015. u Hotel Lone, u Rovinju. 

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava na natječaj za pružanje konzultantskih usluga u razvoju kurikuluma iz područja europskih standarda zaštite ljudskih prava u okviru projekta „HELP in the 28“

Vijeće Europe je objavilo natječaj u okviru projekta „HELP in the 28“ u kojem je Pravosudna akademija jedan od partnera, te je u potrazi za stručnjacima koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti razvoju kurikuluma iz područja europskih standarda zaštite ljudskih prava o sljedećim temama:

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u STUDIJSKIM POSJETIMA Europske mreže pravosudnih centara (EJTN) u 2015. godini

Europska mreža pravosudnih centara (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren natječaj za Studijske posjete u 2015. godini, u okviru kojeg se nude sljedeće aktivnosti:

Pročitaj više

Lingvistički seminar EJTN-a na temu „Jezično usavršavanje o rječniku pravosudne suradnje u kaznenim stvarima“ – rok za prijave: 04.ožujka 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira lingvistički seminar iz područja kaznenog prava na temu„Jezično usavršavanje o rječniku pravosudne suradnje u kaznenim stvarima“, koji će se održati u sljedećim terminima:

Pročitaj više

Obavijest o poništenju natječaja- objavljeno u „Narodnim novinama“ broj 13 od 4. veljače 2015.

Zagreb, 26. siječnja 2015.

Na temelju članka 13. alineja 11. Zakona o Pravosudnoj akademiji („Narodne novine“ broj 153/09 i 127/10) Upravno vijeće Pravosudne akademije objavljuje

Pročitaj više

EIPA seminar „Uzajamno priznavanje u prikupljanju dokaza i oduzimanju nezakonito stečene imovine“, 10.-11. ožujka 2015., Luksemburg

Europski institut za javnu upravu (EIPA) organizira seminar na temu „Uzajamno prizavanje u prikupljanju dokaza i oduzimanju nezakonito stečene imovine“, koji će se održati 10. i 11. ožujka 2015. u Luksemburgu.  

Pročitaj više

Održana svečanost otvaranja Twinning light projekta IPA 2011 „Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja“, Zagreb, 16. siječnja 2015.

Dana 16. siječnja 2015. u Kući Europe u Zagrebu održana je svečanost otvaranja Twinning light projekta „Jačanje rada Pravosudne akademije kroz razvoj kurikuluma i stručno usavršavanje u području korištenja vještačenja“ koji se financira iz programa IPA 2011 za Republiku Hrvatsku. Projekt provodi Pravosudna akademija kao korisnička institucija u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske i Twinning partnerima iz Republike Litve - Pravnim institutom, Centrom za forenzične znanosti, Ministarstvom pravosuđa i Središnjom agencijom za upravljanje projektima.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta;

- radno mjesto „stručni savjetnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekata“ na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Pravosudna akademija                                                                                                

Pročitaj više

1. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, 26. siječnja 2015.

Prva sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije održat će se u ponedjeljak, 26. siječnja 2015. godine u 14,30 sati u Pravosudnoj akademiji, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Poziv za prijave na seminare EJTN-a u 2015. godini

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na sljedeće seminare u ožujku i travnju 2015. godine:

Pročitaj više

Seminar “Sprečavanje trgovanja ljudima u privatnom sektoru“, Trier, 26.-27. veljače 2015.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom “Sprečavanje trgovanja ljudima u privatnom sektoru“, koji će se održati 26. i 27. veljače 2015. godine u Trieru. 

Pročitaj više

Seminar “Europsko pravo u području sprečavanja monopola- napredna razina“, Trier, 12.-13. ožujka 2015.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom “Europsko pravo u području sprečavanja monopola- napredna razina“, koji će se održati 12. i 13. ožujka 2015. godine u Trieru. 

Pročitaj više

Seminari Akademije za europsko pravo (ERA) u 2015. godini

Akademija za europsko pravo u Trieru (ERA) organizira u 2015. godini dvije serije seminara, jednu iz područja antidisriminacijskog prava Europske unije, a drugu na temu jednakosti muškaraca i žena u europskom pravu. Troškove seminara će u potpunosti snositi Europska komisija. Seminari su otvoreni za prijave europskim sucima i državnim odvjetnicima. 

Pročitaj više

Održana svečana dodjela potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike druge generacije

Dana 3. prosinca 2014. u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održana je svečana dodjela potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike druge generacije polaznika.

Pročitaj više

Svečana dodjela potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike druge generacije polaznika

Pravosudna akademija, u suradnji s Državnim sudbenim vijećem i Državnoodvjetničkim vijećem, organizira svečanu dodjelu potvrda o završenoj Državnoj školi za pravosudne dužnosnike druge generacije polaznika. Svečanost će se održati 03. prosinca 2014. u Staroj gradskoj vijećnici, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5 u Zagrebu , s početkom u 12.00 sati.

Završna ocjena ispita II. generacije polaznika Državne škole za pravosudne dužnosnike – kandidati za zamjenike državnih odvjetnika

Državnoodvjetničko vijeće je dana 27. studenoga 2014. objavilo završnu ocjenu ispita II generacije polaznika Državne škole za pravosudne dužnosnike – kandidata za zamjenike državnih odvjetnika.

Pročitaj više

E-learning tečaj „Europsko pravosuđe u sferi zapošljavanja i socijalnih pitanja“, prosinac 2014. –lipanj 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (EJTN) u suradnji sa Španjolskom pravosudnom školom organizira e-learning tečaj na temu „Europsko pravosuđe u sferi zapošljavanja i socijalnih pitanja“, koji će trajati od prosinca 2014. do lipnja 2015. 

Pročitaj više

Serija radionica Akademije za europsko pravo na temu „Postupovna prava i prava sudjelovanja u području zaštite okoliša“

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2015. godini nastavlja seriju radionica na temu „Postupovna prava i prava sudjelovanja u području zaštite okoliša“, u sljedećim terminima:

Pročitaj više

Poziv za dostavljanje prijava za sudjelovanje u Programu kratkotrajnih i dugotrajnih razmjena Europske mreže pravosudnih centara (EJTN) u 2015. godini; Rok za dostavljanje prijava: 14. prosinca 2014.

Europska mreža pravosudnih centara (European Judicial Training Network, EJTN) izvijestila je Pravosudnu akademiju da je otvoren natječaj za Program razmjene EJTN-a za 2015. godinu (Exchange Programme 2015) u okviru kojeg se nude sljedeće aktivnosti:

Pročitaj više

Trodnevni projekt „Pravosuđe i mediji u Europskoj uniji“, Pariz, 8.-10. prosinca 2014.

Francuska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira trodnevni projekt plenarnih sjednica i radionica na temu „Pravosuđe i mediji u Europskoj uniji“, koji će se održati u Parizu od 8. do 10. prosinca 2014.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnih mjesta;

1. radno mjesto „stručni suradnik u Odjelu za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika“ - 1 izvršitelj (m/ž) na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci
2. radno mjesto „stručni suradnik u Odjelu za međunarodnu suradnju i pripremu projekta“ - 1 izvršitelj (m/ž) na neodređeno vrijeme uz probni rok od šest (6) mjeseci

Rok za prijavu na natječaj je 8 dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

                                                                                                   Pravosudna akademija

Pročitaj više

Konferencija „Europski odvjetnici u Uniji koja se mijenja“, 13. do 15.studenog 2014. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori

Poštovane/ni,

Hrvatska odvjetnička komora uputila je zamolbu Pravosudnoj akademiji da suce i državne odvjetnike Republike Hrvatske obavijesti o održavanju konferencije „Europski odvjetnici u Uniji koja se mijenja“, koja će se održati od 13. do 15. studenoga 2014. u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Koturaška 53/II.

Pročitaj više

Završna ocjena ispita II. generacije polaznika Državne škole za pravosudne dužnosnike – kandidati za suce

Državno sudbeno vijeće je dana 6. studenoga 2014. objavilo završnu ocjenu ispita II generacije polaznika Državne škole za pravosudne dužnosnike – kandidata za suce.

Pročitaj više

Seminar „Pharmacrime 4: europsko usavršavanje za suce i državne odvjetnike o krivotvorenim lijekovima“, Pariz, 22. – 23. siječnja 2015.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (EJTN) organizira seminar „Pharmacrime 4: europsko usavršavanje za suce i državne odvjetnike o krivotvorenim lijekovima“, koji će se održati u Parizu 22. i 23. siječnja 2015. 

Pročitaj više

Uspješno završen prvi nacionalni e-tečaj u Pravosudnoj akademiji

Pravosudna akademija je u okviru Twinning projekta IPA 2009 „Profesionalni razvoj savjetnika u pravosudnim tijelima te budućih sudaca i državnih odvjetnika kroz uspostavu samoodrživog sustava obuke“, uz pomoć stranih stručnjaka razvila metodologiju učenja na daljinu u obliku mješovitog učenja (blended learning) što je zapravo kombinacija učenja uz pomoć kompjuterske tehnologije i internetskih alata i učenja uz pomoć klasičnih radionica (početni i završi seminari). 

Pročitaj više

OBAVIJEST

Temeljem javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, objavljenog u Narodnim novinama broj 110/2014 dana 17. rujna 2014., na radno mjesto viši stručni referent u Odjelu za financije i računovodstvo primljena je gospođa Smiljana Mišković iz Zagreba.

Godišnja konferencija o pravima osoba s invaliditetom Akademije za europsko pravo (ERA), 11.-12. prosinca 2014. u Trieru

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira godišnju konferenciju o pravima osoba s invaliditetom koja će se održati 11. i 12. prosinca 2014. u Trieru.

Pročitaj više

Seminar o antidiskriminacijskom pravu EU-a Akademije za europsko pravo (ERA), 8. - 9. prosinca 2014. u Trieru

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira 8. i 9. prosinca 2014. u Trieru treći i posljednji u seriji seminar o antidiskriminacijskom pravu EU-a. Ova serija seminara bavi se pravom EU-a u području antidiskriminacije, odnosno Direktivama 2000/78 i 2000/43 (rasna diskriminacija, diskriminacija na osnovi dobi, invaliditeta, vjerske i seksualne orijentacije). Seminar je namijenjen prvenstveno sucima koji se bave radnim pravom.

Pročitaj više

Seminar “Europsko pravo u području sprečavanja monopola“, London, 4.-5. prosinca 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom “Europsko pravo u području sprečavanja monopola“, koji će se održati 4. i 5. prosinca 2014. godine u Londonu. 

Pročitaj više

EIPA seminar „Uzajamno priznavanje sankcija: novčane kazne, probacijske odluke i mjere, zaštitni nadzor“, 11.-12. studenoga 2014., Bukurešt

Europski institut za javnu upravu (EIPA) organizira seminar na temu „Uzajamno prizavanje sankcija: novčane kazne, probacijske odluke i mjere, zaštitni nadzor“, koji će se održati 11. i 12. studenoga 2014. u Bukureštu.  

Pročitaj više

Međunarodni seminar za pravne praktičare: „Otvorena pitanja europskog građanskog procesnog prava“, Opatija, 30. listopada 2014.

Obavještavamo vas da će se 30. listopada 2014. s početkom u 9:30 sati u Vili Antonio u Opatiji, ulica Vladimira Nazora 4, održati međunarodni seminar za pravne praktičare: „Otvorena pitanja europskog građanskog procesnog prava“.

Pročitaj više

Seminar “Poboljšanje uvjeta vezanih uz pritvor/istražni zatvor- uloga EKLJP-a, Suda u Strasbourgu i nacionalnih sudova“, Strasbourg, 6. - 7. studenoga 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom „Poboljšanje uvjeta vezanih uz pritvor/istražni zatvor - uloga EKLJP-a, Suda u Strasbourgu i nacionalnih sudova“, koji će se održati 6. i 7. studenoga 2014. godine u Strasbourgu.

Pročitaj više

Predavanje prof.dr.sc. Ksenije Turković, na temu „Primjena Konvencije i prakse Europskog suda za ljudska prava u hrvatskom pravnom sustavu“

Dana 3. listopada 2014. u prostorima Hrvatske odvjetničke komore održano je predavanje na temu „Primjena Konvencije i prakse Europskog suda za ljudska prava u hrvatskom pravnom sustavu“, koje su organizirali Pravosudna akademija i Hrvatska odvjetnička komora. Predavanje je održala prof. dr.sc. Ksenija Turković, sutkinja pri Europskom sudu za ljudska prava te profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Pročitaj više

Drugi broj časopisa „Obrazovanje i stručno usavršavanje u pravosuđu“ Međunarodne organizacije za stručno usavršavanje u pravosuđu

Međunarodna organizacija za stručno usavršavanje u pravosuđu (International Organization for Judicial Training - IOJT) objavila je drugi broj časopisa „Obrazovanje i stručno usavršavanje u pravosuđu“ (Judicial Education and Training). Ovo izdanje časopisa obuhvaća jedanaest stručnih članaka koji su izabrani između radova predstavljenih na Petoj IOJT-ovoj konferenciji održanoj u Bourdeauxu. Kao prioritetne istaknute su četiri teme:
(a) utjecaj globalizacije na edukaciju u pravosuđu; (b) isticanje potrebe za stalnim povećanjem razine znanja kroz istraživanja; (c) razvoj općenitih i specijaliziranih kurikuluma; i (d) pružanje tehničke pomoći radi razmjene iskustava.  

Pročitaj više

Konstituirajuća sjednica Programskog vijeća Pravosudne akademije 06. listopada 2014. godine

Konstituirajuća sjednica novog sastava Programskog vijeća Pravosudne akademije će se održati u ponedjeljak, 06. listopada 2014. godine u 13,00 sati u Pravosudnoj akademiji, Ulica grada Vukovara 49, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Regionalni seminar “Kibernetički kriminal“, Pravosudna akademija, Zagreb, 1. – 2. listopada 2014.

Dana 1. i 2. listopada 2014., Pravosudna akademija, u suradnji s tvrtkom INsig2, organizirala je regionalni seminar “Kibernetički kriminal“ kao drugu po redu ovogodišnju aktivnost Regionalnog centra za edukaciju pravosudnih dužnosnika o suzbijanju kibernetičkog kriminala koji djeluje pri Pravosudnoj akademiji.

Pročitaj više

Obavijest o održavanju završnog ispita za drugu generaciju Državne škole za pravosudne dužnosnike - kandidati za zamjenike državnih odvjetnika

Pisani dio završnog ispita za polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike, kandidati za zamjenike državnih odvjetnika, II. generacija polaznika, održati će se u petak, 10. listopada 2014. godine u vremenu od 9 do 16 sati u prostorijama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Gajeva 30 a, Zagreb.

Pročitaj više

Dodatni seminari EJTN-a u 2014.: lingvistički seminar te seminari iz područja građanskog i upravnog prava

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) objavila je poziv za prijave na dodatne seminare koji će se organizirati u 2014. godini:

Pročitaj više

Pregled prakse Europskog suda za ljudska prava: travanj – lipanj 2014.

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava pripremio je pregled najvažnijih presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava u drugom tromjesečju 2014. godine. Pregled je dostupan na (privremenim) internetskim stranicama Ureda zastupnika:
http://arhiva.vlada.hr/hr/uredi/ured_zastupnika_rh_pred_europskim_sudom_za_ljudska_prava

Pregled također možete pregledati u dokumentu ovdje.

Zainteresirane osobe mogu se obratiti na adresu: ured@zastupnik-esljp.hr ukoliko žele da im se Pregled izravno dostavi putem elektroničke pošte.

Obavijest o održavanju završnog ispita za drugu generaciju Državne škole za pravosudne dužnosnike - kandidati za suce

Pisani dio završnog ispita kandidata za suce druge generacije Državne škole za pravosudne dužnosnike održat će se u ponedjeljak 13. listopada 2014. s početkom u 10 sati u Pravosudnoj akademiji u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 49, u dvorani „Galerija“ u prizemlju zgrade.

Raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji

Na temelju članka 13. Zakona o Pravosudnoj akademiji ("Narodne novine", broj 153/09, 127/10) i članka 2. stavka 2. Poslovnika o radu Upravnog vijeća, Upravno vijeće Pravosudne akademije raspisuje JAVNI NATJEČAJ za popunjavanje radnog mjesta u Pravosudnoj akademiji, za radno mjesto „viši stručni referent u Odjelu za financije i računovodstvo“ - 1 izvršitelj (m/ž) na neodređeno vrijeme uz probni rok od tri (3) mjeseca. Rok za prijavu na natječaj je 8 dana od dana objave u „Narodnim novinama“. 

Pravosudna akademija 

Pročitaj više

Prvi seminar u okviru projekta „Europsko obiteljsko pravo“, Bled, 13. i 14. listopada 2014.

Slovenski Centar za izobrazbu u pravosuđu, u suradnji s hrvatskom Pravosudnom akademijom i austrijskim Ministarstvom pravosuđa kao pridruženim partnerima, provodi projekt „Europsko obiteljsko pravo“ koji se financira iz programa Europske unije „Građansko pravosuđe“. U okviru projekta predviđeno je održavanje ciklusa od pet seminara od kojih će se tri organizirati u Sloveniji, jedan u Austriji i jedan u Hrvatskoj. 

Pročitaj više

6. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije

Šesta sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branka Hrvatina, održat će se 8. rujna 2014. godine, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Seminar „Prekogranični postupci razvoda braka u Europskoj uniji: poticanje međusobnog razumijevanja i bolje suradnje“, Pariz, 09.-10. listopada 2014.

Francuska pravosudna škola organizira seminar na temu „Prekogranični postupci razvoda braka u Europskoj uniji: poticanje međusobnog razumijevanja i bolje suradnje“, koji će se održati u Parizu 09. i 10. listopada 2014. 

Pročitaj više

Seminar “Financijski zločini: suzbijanje nezakonitih kupoprodaja dionica te manipulacija na tržištu“, Trier, 23. - 24. listopada 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom „Financijski zločini: suzbijanje nezakonitih kupoprodaja dionica te manipulacija na tržištu“, koji će se održati 23. i 24. svibnja 2014. godine u Trieru. 

Pročitaj više

Radionice „Ponavljanje i priprema za završni ispit“, druga generacija polaznika Državne škole

Obavještavamo Vas da će se radionica „Ponavljanje i priprema za završni ispit“ - kandidati za državne odvjetnike, voditelji Sandra Šarkan zamjenica ODO Rijeka i Tanja Šušak zamjenica ODO Zagreb, održati u petak, 12. rujna 2014. godine u Pravosudnoj akademiji, Ulica grada Vukovara 49 s početkom u 10,00 sati u dvorani „Galerija“ u prizemlju, a radionica „Ponavljanje i priprema za završni ispit“ - kandidati za suce, voditelji prof.dr.sc. Alan Uzelac, Pravni fakultet u Zagrebu i dr.sc. Marin Mrčela, sudac VSRH, u ponedjeljak, 15. rujna 2014. godine u Pravosudnoj akademiji, Ulica grada Vukovara 49 s početkom u 12,00 sati također u dvorani „Galerija“ u prizemlju.

V. znanstveno i stručno interdisciplinarno savjetovanje iz područja obiteljskog prava u organizaciji Pravnog fakulteta u Osijeku pod naslovom „Suvremene teme obiteljskog prava i postupka“, hotel „Osijek“ , 11. i 12. rujna 2014. godine.

Novi Obiteljski zakon (Narodne novine, br. 75/2014) koji stupa na snagu 01.09.2014. godine, donosi značajne novine u hrvatski pravni sustav, koje su rezultat znanstvnih i stručnih nastojanja unaprjeđenja obiteljskopravnih instituta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Pročitaj više

ERA “Radionica za voditelje obrazovnih aktivnosti (TOT - training of trainers) o europskom postupku za sporove male vrijednosti“,Trier, 15.-16. rujna 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) je razvila program usavršavanja o europskom postupku za sporove male vrijednosti kako bi pružila podršku pravosudnim školama koje organiziraju radionice na ovu temu. Sljedeća radionica u okviru programa “Radionica za voditelje obrazovnih aktivnosti (TOT - training of trainers) o europskom postupku za sporove male vrijednosti“, održati će se u Trieru, 15.-16. rujna 2014.

Pročitaj više

Seminar „Izravno oporezivanje u Europskoj uniji“, Rim, 22.-23. listopada 2014.

Europska mreža pravosudnih centara (EJTN) organizira seminar iz područja radne podgrupe „Upravno pravo“ na temu „Izravno oporezivanje u Europskoj uniji“, koji će se održati u Rimu 22. i 23. listopada 2014. 

Pročitaj više

Studijski posjeti Europskoj komisiji

Glavna uprava za pravosuđe Europske komisije objavila je poziv za posjete u obliku kratkotrajnih razmjena pri Europskoj komisiji, u trajanju od najviše tjedan dana, namijenjene pravosudnim dužnosnicima država članica Europske unije.

Pročitaj više

Predavanje brazilskih sudaca u Pravosudnoj akademiji, 1. srpnja 2014.

Dana 1. srpnja 2014. u Pravosudnoj akademiji održano je predavanje brazilskih sudaca Armanda de Toleda i Fernande Galizia Noriega kao prva aktivnost suradnje Škole za suce iz São Paula i Pravosudne akademije. Tijekom prošlogodišnjeg posjeta brazilskog izaslanstva Hrvatskoj, kolege iz Brazila posjetili su i Pravosudnu akademiju te Ministarstvo pravosuđa. Tada se javila ideja o potpisivanju sporazuma o suradnji između Akademije i Škole za suce u São Paulu koja je realizirana početkom ove godine.

Pročitaj više

Webinar „Odluka iz Prüma“, četvrtak, 3. srpnja 2014. u 11.00 sati

Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (EJTN) i Europska policijska akademija (CEPOL) organiziraju zajednički webinar na temu „Odluka iz Prüma“.

Pročitaj više

Početni seminar e-tečaja „Uvod u Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Europski sud za ljudska prava“ u okviru programa HELP II Vijeća Europe, Zagreb, 21. svibnja 2014.

U okviru programa HELP II Vijeća Europe, Pravosudna akademija u svibnju ove godine počinje s provedbom e-tečaja „Uvod u Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Europski sud za ljudska prava“ za hrvatske pravosudne dužnosnike. U svrhu predstavljanja tečaja polaznicima, Pravosudna akademija je, u suradnji s Vijećem Europe, organizirala početni seminar u Zagrebu 21. svibnja 2014. u prostorijama Pravosudne akademije.

Pročitaj više

Seminar „Europski prekogranični postupci razvoda braka: poticanje suradnje i uzajamnog razumijevanja“, Krakow, 16.-17. lipnja 2014.

Francuska pravosudna škola i Nacionalna škola za sudstvo i državno odvjetništvo Republike Poljske, uz financijsku potporu Europske komisije, organiziraju seminar pod nazivom „Europski prekogranični postupci razvoda braka: poticanje suradnje i uzajamnog razumijevanja“, koji će se održati u Krakowu 16. i 17. lipnja 2014.

Pročitaj više

Vrhovni sud Republike Hrvatske i Pravosudna akademija organizirali su dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2014.”, koji je održan 8. i 9. svibnja 2014. u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji.

Seminar su otvorili i pozdravili predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić. Prisutnima se obratila i zamjenica predsjednika i predsjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH Ana Garačić, ujedno moderatorica seminara. U podnevnom dijelu skupu se pridružio ministar pravosuđa mr.sc. Orsat Miljenić i pozdravnim govorom obratio sudionicima.

Pročitaj više

Seminar za pravne praktičare „Primjena europskog prava pred nacionalnim sudovima“, Opatija, 29.-30. svibnja 2014.

Međusveučilišni Centar izvrsnosti Opatija (Inter-University Centre of Excellence Opatija) i Hanns-Seidel-Stiftung, Ured u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu organiziraju dvodnevni seminar za pravne praktičare, koji će se održati od 29. i 30. svibnja u Opatiji, Međusveučilišni Centar Izvrsnosti, Vladimira Nazora 4 (Vila Antonio)

Pročitaj više

Seminar „Pravosudni odgovor na terorizam u Europskoj uniji - seminar 2.; neposredna reakcija na teroristički napad i faza istrage“, Madrid, 3.- 5. lipnja 2014.

Francuska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira seminar na temu „Pravosudni odgovor na terorizam u Europskoj uniji - seminar 2.; neposredna reakcija na teroristički napad i faza istrage“, koji će se održati u Madridu od 3. do 5. lipnja 2014.

Pročitaj više

4. (elektronska) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije

Četvrta sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branka Hrvatina, održat će se od 30. travnja do 9. svibnja 2014. godine, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

3. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije

Treća sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branka Hrvatina, održat će se 28. travnja 2014. godine, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Međunarodna ljetna škola za engleski jezik pravne struke, Kromĕřĭž, Češka, 4.-8. kolovoza 2014.

Pravosudna akademija Češke Republike u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN) organizira Međunarodnu ljetnu školu za engleski jezik pravne struke, koja će se održati u Kromĕřĭžu od 4. do 8. kolovoza 2014. Tema ovogodišnje ljetne škole će biti „Međunarodna pravosudna suradnja u građanskim i kaznenim stvarima“.

Pročitaj više

Vodič kroz članak 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u pogledu prava na pošteno suđenje u građanskopravnim i kaznenopravnim stvarima

Ovaj vodič je namijenjen pravnim praktičarima radi pružanja informacija o najvažnijim presudama donesenim od strane Suda u Strasbourgu od njegovog početka do danas. U vodiču se iznose ključna načela i presedani koji su razvijeni kroz praksu ovog Suda. Navedena sudska praksa je selektivna: radi se o vodećim, značajnim i nedavno donesenim presudama i odlukama.

Pročitaj više

Međunarodna akademija za suzbijanje korupcije (International Anti-Corruption Academy, IACA)

U Austriji je u Laxenburgu u blizini Beča osnovana Međunarodna akademija za suzbijanje korupcije (International Anti-Corruption Academy, IACA) kao prva globalna institucija ove vrste. Osnivanje IACA-e pokrenuli su Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), Europski ured za suzbijanje prijevara (OLAF), Republika Austrija i drugi partneri, a status međunarodne organizacije ova Međunarodna akademija dobila je 8. ožujka 2011. Danas IACA u svom članstvu obuhvaća 64 države članice UN-a (među njima i Hrvatsku) te tri međunarodne organizacije.

Pročitaj više

Seminar „Utjecaj europskog prava na nacionalno pravo“, Ljubljana, 14.-16. lipnja 2014.

Europska mreža pravosudnih centara (EJTN) organizira seminar „Utjecaj europskog prava na nacionalno pravo“, koji će se održati u Ljubljani 16. i 17. lipnja 2014.

Pročitaj više

Seminar “Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2014.”, Opatija, 8. i 9. svibnja 2014.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u suradnji s Pravosudnom akademijom organizira dvodnevni seminar „Novine u kaznenom zakonodavstvu – 2014.”, koji će se održati 8. i 9. svibnja 2014. (četvrtak i petak), s početkom u 10,00 sati, u Milenij Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta, Opatija, Viktora Cara Emina 6.

Pročitaj više

Seminar Akademije za europsko pravo (ERA) na temu „Organizirani kriminal u Europskoj uniji: slučajevi, trendovi i alati - zločini protiv okoliša“, Trier, 22.-23. svibnja 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar na temu „Organizirani kriminal u Europskoj uniji: slučajevi, trendovi i alati - zločini protiv okoliša“, koji će se održati 22. i 23. svibnja 2014. u Trieru.

Pročitaj više

„Regionalna konferencija o visokotehnološkom kriminalu – iskustva zemalja iz regije“, Budva/Pržno, 10. i 11. travnja 2014.

Dana 10. i 11. travnja 2014. u Hotelu Maestral, u Budvi/Pržno, će se održati „Regionalna konferencija o visokotehnološkom kriminalu – iskustva zemalja iz regije“. Organizirana je u suradnji Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije Crne Gore. Okupit će predstavnike institucija za edukaciju sudaca i državnih odvjetnika, suce, državne odvjetnike i djelatnike policije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Pročitaj više

Serija radionica Akademije za europsko pravo na temu „Postupovna prava i prava sudjelovanja u području zaštite okoliša“

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2014. godini organizira seriju od tri radionice na temu „Postupovna prava i prava sudjelovanja u području zaštite okoliša“, u sljedećim terminima:

Pročitaj više

Seminar “ Jačanje prekogranične suradnje u provedbi zakona radi smanjenja opskrbe drogom“, Trier, 15. - 16. svibnja 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar pod nazivom " Jačanje prekogranične suradnje u provedbi zakona radi smanjenja opskrbe drogom“, koji će se održati 15. i 16. svibnja 2014. godine u Trieru.

Pročitaj više

E-learning tečaj „Sudac unutar europskog pravosudnog prostora: građanske i trgovačke stvari“, 1. svibnja 2014. - 1. studenoga 2014.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (EJTN) u suradnji sa Španjolskom pravosudnom školom organizira e-learning tečaj na temu „Sudac unutar europskog pravosudnog prostora: građanske i trgovačke stvari“, koji će trajati od 1. svibnja do 1. studenoga 2014.

Pročitaj više

Seminar „Pravosudni odgovor na terorizam u EU: jačanje suradnje radi boljeg sprečavanja i prevencije“, Pariz, 14.-16. travnja 2014.

Francuska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira seminar na temu „Pravosudni odgovor na terorizam u EU: jačanje suradnje radi boljeg sprečavanja i prevencije“, koji će se održati u Parizu od 14. do 16. travnja 2014.

Pročitaj više

Seminar „CEPOL - EJTN 51/2014: Zajednička istraga i vođenje timova“, Lyon, 19.-23. svibnja 2014.

Europska mreža pravosudnih centara (EJTN) i Europska policijska akademija (CEPOL), organiziraju seminar na temu „CEPOL_EJTN 51/2014: Zajednička istraga i vođenje timova“, koji će se održati u Lyonu od 19. do 23. svibnja 2014.

Pročitaj više

2. (elektronska) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije

Druga (elektronska) sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branka Hrvatina, održat će se od 21. do 27. ožujka 2014. godine, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Seminar „Položaj žrtava u kaznenim postupcima: formiranje praktičnog sudskog protokola u EU“, Pariz, 14.-16. svibnja 2014.

Francuska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira seminar na temu „Položaj žrtava u kaznenim postupcima: formiranje praktičnog sudskog protokola u EU“, koji će se održati u Parizu od 14. do 16. svibnja 2014.

Pročitaj više

E-learning tečaj „Kazne i kaznena djela pred sucima u europskom pravu tržišnog natjecanja“, 21. travnja - 27. lipnja 2014.

Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (EJTN) u suradnji sa Španjolskom pravosudnom školom organizira e-learning tečaj na temu „Kazne i kaznena djela pred sucima u europskom pravu tržišnog natjecanja“, koji će trajati od 21. travnja do 27. lipnja 2014.

Pročitaj više

Seminar „Temeljna prava optuženika: minimalni europski standardi“, Barcelona, 7.-9. svibnja 2014.

Španjolska pravosudna škola, u suradnji s Europskom mrežom pravosudnih centara (EJTN), organizira seminar na temu „Temeljna prava optuženika: minimalni europski standardi“, koji će se održati u Barceloni od 7. do 9. svibnja 2014.

Pročitaj više

Međunarodni jezični seminar u Zagrebu: „Jezično usavršavanje o rječniku pravosudne suradnje u kaznenim stvarima“, 17.-21. ožujka 2014.

U tjednu od 17. do 21. ožujka Pravosudna akademija, u suradnji s Europskom mrežom centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN), organizira jezični seminar pod nazivom „Jezično usavršavanje o rječniku pravosudne suradnje u kaznenim stvarima“, koji se održava u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Pročitaj više

Okrugli stol - radionica „Najbolji interes djeteta u prekograničnim stvarima“, 4. travnja 2014. u Osijeku

Jean Monnet katedra za europsko radno pravo, europsko pravo jednakosti i europsko pravo ljudskih prava i Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku organiziraju okrugli stol – radionicu na temu „Najbolji interesi djeteta u prekograničnim stvarima“, koja će se održati 4. travnja 2014. godine na Pravnom fakultetu u Osijeku, Ulica Stjepana Radića 13.

Pročitaj više

Završna svečanost Twinning projekta „Profesionalni razvoj savjetnika u pravosudnim tijelima te budućih sudaca i državnih odvjetnika kroz uspostavu samoodrživog sustava obuke”, Zagreb, 28. veljače 2014.

Dana 28. veljače 2014. u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održana je završna svečanost Twinning projekta IPA 2009 „Profesionalni razvoj savjetnika u pravosudnim tijelima te budućih sudaca i državnih odvjetnika kroz uspostavu samoodrživog sustava obuke”. Projekt je financirala Europska unija, a zajedno su ga proveli hrvatska Pravosudna akademija, kao korisnik projekta, te Državno sudbeno vijeće Kraljevine Španjolske, kao vodeći partner u projektu s Visokim sudbenim vijećem Talijanske Republike i finskim Institutom za javno upravljanje, pratećim projektnim partnerima.

Pročitaj više

Seminar „Roditeljska odgovornost u prekograničnom kontekstu, uključujući otmice djece“, Trier, 5. - 7. svibnja 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) u ime Europske komisije organizira seminar iz područja europskog obiteljskog prava na temu „Roditeljska odgovornost u prekograničnom kontekstu, uključujući otmice djece“, koji će se održati u Trieru, 5. - 7. svibnja 2014.

Pročitaj više

1. sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije

Prva sjednica Upravnog vijeća Pravosudne akademije, na inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika Upravnog vijeća Pravosudne akademije Branka Hrvatina, održat će se u četvrtak, 06. ožujka 2014. godine u 14,00 sati u Pravosudnoj akademiji, Ulica grada Vukovara 49, sa sljedećim dnevnim redom:

Pročitaj više

Serija radionica Akademije za europsko pravo iz područja pravosudne suradnje u građanskim stvarima

Akademija za europsko pravo (ERA) u 2014. godini organizira seriju od jedanaest radionica iz područja pravosudne suradnje u građanskim stvarima, kao dio projekta koji provodi Europska komisija u suradnji s nekoliko nacionalnih pravosudnih škola iz različitih europskih zemalja. Više o samom projektu možete saznati ovdje.

Pročitaj više

Webinar „Webinari-dobra praksa za poučavatelje“, srijeda, 19. veljače 2014. u 11.00 sati

Europska mreža centara za stručno usavršavanje pravosudnih dužnosnika (EJTN) i Europska policijska akademija (CEPOL) organiziraju zajednički webinar na temu „Webinari - dobra praksa za poučavatelje“.

Datum: 19. veljače 2014.

Vrijeme: 11.00 – 12.30 h (CET)

Ciljna skupina: policijski poučavatelji i autori obrazovnih programa

Zainteresirani kandidati pozivaju se da se prijave na webinar putem linka na kojem mogu pronaći i dodatne informacije o ovoj aktivnosti.

Seminar “Pristup pravosuđu za žrtve kaznenih djela u Europskoj uniji s naglaskom na minimalne standarde u kaznenim postupcima“, Trier, 10.-11. travnja 2014.

Akademija za europsko pravo (ERA) organizira seminar „Pristup pravosuđu za žrtve kaznenih djela u Europskoj uniji s naglaskom na minimalne standarde u kaznenim postupcima“, koji će se održati od 10. i 11. travnja 2014. u prostorima ERA-e, u Trieru.

Pročitaj više

Svečanost zatvaranja Twinning projekta IPA 2009 "Profesionalni razvoj savjetnika u pravosudnim tijelima te budućih sudaca i državnih odvjetnika kroz uspostavu samoodrživog sustava obuke“, Zagreb, 28. veljače 2014.

Dana 28. veljače 2014. Pravosudna akademija, u suradnji s projektnim partnerima iz Španjolske, Italije i Finske, organizira svečanost zatvaranja Twinning projekta IPA 2009 "Profesionalni razvoj savjetnika u pravosudnim tijelima te budućih sudaca i državnih odvjetnika kroz uspostavu samoodrživog sustava obuke". Svečanost će se održati u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu (Roosveltov trg 2) s početkom u 12.00 sati.

Pročitaj više

Treći i četvrti lingvistički seminar EJTN-a na temu „Jezično usavršavanje o rječniku pravosudne suradnje u građanskim stvarima“

Europska mreža centara za stručno usavršavanje u pravosuđu (European Judicial Training Network, EJTN) organizira treći i četvrti seminar u seriji EJTN-ovih lingvističkih seminara u 2014. godini, koji će se održati:

Pročitaj više

Priručnik Vijeća Europe i Agencije Europske unije za temeljna prava o europskom pravu zaštite podataka

Vijeće Europe i Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) su donijeli, na Europski dan zaštite osobnih podataka, praktični vodič kroz europsko pravo zaštite podataka.

Pročitaj više

Raspisivanje javnog natječaja za prijam polaznika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u Pravosudnoj akademiji

Temeljem odredbe članka 41. Zakona o radu i članka 6. stavka 1. Zakona o poticanju zapošljavanja, Pravosudna akademija raspisuje JAVNI NATJEČAJ za prijam polaznika na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Natječaj je otvoren do 24. siječnja 2014. godine te će biti objavljen na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitaj više

Kalendar događanja

«Siječanj 2019»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn