Pravosudna akademija

Regionalni centar za edukaciju sudaca i državnih odvjetnika o borbi protiv kibernetičkog kriminala

Uspostava Regionalnog centra za edukaciju pravosudnih dužnosnika o suzbijanju kibernetičkog kriminala u Zagrebu, inicirana je projektom IPA 2010 “Regionalna suradnja u borbi protiv kibernetičkog kriminala u zemljama jugoistočne Europe”.

Projekt je provodilo Vijeće Europe, a uključivao je sljedeće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska. Početak projekta, čija vrijednost je bila 2.777.778,00 EUR, bio je u studenome 2010., a završetak krajem travnja 2013. Cilj projekta bio je jačati kapacitet pravosudnih tijela i ministarstava unutarnjih poslova zapadnog Balkana i Turske za učinkovitu suradnju u borbi protiv kibernetičkog kriminala.

Na konferenciji u Ohridu u svibnju 2011. Hrvatska je određena kao zemlja u kojoj će se uspostaviti ovaj centar, najprije kao pilot centar koji će djelovati u okviru Pravosudne akademije. Prostor za Pilot centar osiguralo je Ministarstvo pravosuđa.

Na konferenciji koja se održala u Dubrovniku 13. – 15. veljače 2013. usvojena je i potpisana Deklaracija o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminala od strane visokih dužnosnika ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova svih zemalja sudionica u projektu, u kojoj se navodi i osnivanje Pilot centra u Hrvatskoj kao jedan od strateških prioriteta.

U 2014. godini Pravosudna akademija je u suradnji s vanjskim partnerima organizirala dvije aktivnosti Regionalnog centra (dva seminara):
- Seminar u siječnju 2014. 'Borba protiv kibernetičkog kriminala i dječje pornografije na internetu' je organiziran u suradnji s Akademijom za europsko pravo (ERA) i Uredom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske komisije (TAIEX). Na seminaru je bilo 40 polaznika iz zemalja sudionica;
- Drugi seminar pod nazivom 'Kibernetički kriminal', organiziran je u listopadu 2014. u suradnji s privatnom tvrtkom INsig2. Seminaru je nazočilo 29 polaznika iz zemalja sudionica.
Na oba seminara su među voditeljima bili i hrvatski pravosudni dužnosnici (jedna sutkinja i jedan zamjenik općinskog državnog odvjetnika) osposobljeni za voditelje obrazovnih aktivnosti kroz projekt iz programa IPA 2010 u kojem je ovaj Centar i nastao.

Zbog nedostatka sredstava, Regionalni centar nije organizirao edukacije u 2015. godini.

Tijekom 2016. godine Regionalni centar je, u suradnji s međunarodnim partnerima i uz njihovu financijsku podršku, organizirao dvije međunarodne aktivnosti namijenjene stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika iz država koje sudjeluju u radu Centra:
- Radionicu u listopadu, u suradnji s Vijećem Europe u okviru projekta iPROCEEDS, koja se bavila problematikom kurikuluma iz područja kibernetičkog kriminala i njihovim uključivanjem u redovite godišnje programe edukacije institucija koje su zadužene za stručno usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika. Na radionici je sudjelovalo 32 polaznika iz država uključenih u rad Centra i iz Vijeća Europe.
- Konferenciju, održanu u prosincu 2016., u suradnji s Vijećem za regionalnu suradnju (RCC) iz Sarajeva i njemačkom zakladom GIZ. Ova konferencija je također okupila 20 sudaca i državnih odvjetnika iz BIH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, a predavačima se pridružio i jedan ekspert iz Bavarske. 

Regionalni centar za edukaciju pravosudnih dužnosnika o suzbijanju kibernetičkog kriminala i Ured Vijeća Europe za programe kibernetičkog kriminala, u organizaciji hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, organizirao je Regionalni forum o računalnim prijevarama koji se održao u Hotelu Sheraton u Zagrebu, 4. i 5. listopada 2018.

Kalendar događanja

«Lipanj 2021»
  • Po
  • Ut
  • Sr
  • Če
  • Pe
  • Su
  • Ne

Kalendar događanja Pravosudne akademije

Download

Ulica grada Vukovara 49
Zagreb

Kontaktirajte nas e-mailom

Tel: 371 4540
Faks: 371 4549

© Pravosudna akademija - sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Izjava o privatnosti

Korištenje kolačića (cookies)